Jarno Limnéll: Keneen tai mihin luotamme tulevaisuuden muuttuvassa maailmassa?

Tiedon luo -podcastin ensimmäisessä jaksossa Henni keskustelee Aalto-yliopiston kyberturvallisuuden työelämäprofessori Jarno Limnéllin kanssa. Yhdessä he pohtivat muun muassa turvallisuuden ja johtamisen yhtymäkohtia, luottamuksen tärkeyttä, vallitsevia uhkakuvia ja varautumisen mahdollisuuksia.

Jaksossa Henni etsii vastauksia muun muassa siihen, miten globaali keskinäisriippuvuus vaikuttaa turvallisuuteen ja miten luottamuksen tunnetta ylläpidetään yhteiskunnassa. Keskustelussa esiin nousee erityisesti turvallisuuskäsitteen laajeneminen ilmiöksi, jota Jarno kuvailee kokonaisturvallisuuden konseptiksi 2.0.

”Tänä päivänä turvallisuus on hyvin laaja-alainen ilmiö, lähtien esimerkiksi arjen turvallisuudesta ja päätyen globaaleihin ympäristöuhkiin.”

Lisäksi jaksossa puhuttaa digitalisaation ja teknologian eri ulottuvuudet sekä resilienssin merkitys niin yksilölle kuin yhteiskunnallekin. Mitä mieltä Jarno on nykyisestä turvallisuuskeskustelusta? Entä millaista retoriikkaa olisi hyvä vahvistaa ja mitä meistä jokainen voisi tehdä turvallisuuden parantamiseksi?

Valtionhallinnon näkökulmaa podcastiin tällä kertaa tuo Rajavartiolaitoksen Vartiolentolaivueen komentaja, kommodori Matti Lallukka, joka pohtii välikommentissaan varautumisen jatkuvaa kehittämistä ja sitä, millaisia haasteita viranomaisten suorituskykyjen johtamiseen liittyy lentotoiminnan näkökulmasta tarkasteltuna.

Itämeri on matala, karikkoinen ja yksi maailman vilkkaimmin liikennöidyistä meristä. Erityisesti Suomenlahdella riski merelliseen onnettomuuteen, ympäristövahinkoon tai suuronnettomuuteen, jossa esimerkiksi matkustajalaivalta jouduttaisiin evakuoimaan useita satoja ihmisiä, on todellinen. Vartiolentolaivueen miehistön työ on nopeita lähtöjä, vaikeita päätöksiä, onnistumisia ja menetyksiä.

– Varautuminen on keskiössä kaikissa tilanteissa. Se vaatii meiltä jatkuvaa harjoittelua, kehittämistä, menetelmien ja varustuksen kehittämistä, mutta ennen kaikkea henkilöstön ammattitaidon ja osaamisen ylläpitämistä, Lallukka pohtii kommentissaan.

Tervetuloa kuuntelemaan Valtiokonttorin uutta Tiedon luo -podcastia!

Tiivistelmä jaksosta suomeksi ja ruotsiksi.

Valtiokonttorin Tiedon luo -podcastissa Henni Purtonen johdattaa kuuntelijat tulevaisuuden työelämän ja johtamisen ajankohtaisten kysymysten äärelle. Jokaisessa jaksossa vieraiden kokemukset ja havainnot maailmasta kehystävät jotakin ajankohtaista yhteiskuntaan tai työelämään liittyvää teemaa. Henni juttelee vieraiden kanssa myös elämästä, unelmista ja menestyksestä.

 

Kirjoittaja

Tiedon luo

Podcast , Valtiokonttori

Vastaa

Pakolliset kentät on merkitty *