Janne Grönroos: ”Vi älskar alla som bara ens försöker”

Programledaren, journalisten och komikern Janne Grönroos gästar Tiedon luo podcastens andra avsnitt, där han delar med sig av sina erfarenheter och lärdomar! Han har kommit att bli en av Svenskfinlands mest kända röster, med flera år inom mediabranschen. Henni och Janne diskuterar om tvåspråkighet och finlandssvenskhet samt funderar tillsammans med språkrättsrådet Corinna Tammenmaa på hur man kunde motivera finskspråkiga att studera svenska.

Svenskans ställning i Finland är skyddad enligt den finska lagstiftningen, men att få tala sitt eget språk och bli förstådd är ingen självklarhet. Språkkunskaperna i svenska har minskat rätt mycket, vilket gör att svenskan som språk inom den offentliga förvaltningen mer eller mindre håller på att försvinna. Enligt språkrättsrådet har vi väldigt få statliga myndigheter där majoritetsspråket skulle vara svenska och myndighetssvenskans livskraftighet bygger endast på dessa kommuner.

– Det finns nyckelpositioner, där man borde kunna bli betjänad på sitt modersmål. Det fungerar ju inte just nu. Fast det finns blanketter på alla språk, förstår ingen om man vill ställa en följdfråga och det är där det blir problematiskt, förklarar Janne i podcasten Tiedon luo.

I avsnittet får vi höra om Jannes uppväxt i en tvåspråkig familj i Ekenäs, om varför han valt att arbeta främst på svenska och vilka tre faktorer påverkat hans beslut att ta emot ett arbete som underhållare. Men vilka saker önskar han att ha vetat tidigare i livet?

Under sin karriär har Janne medverkat i en morgonshow på radio – Succémorgon på Radio X3M. Efter några år på Aftonbladet i Stockholm återvände han till Finland, där han numera har sin egen talkshow Succékväll med Janne Grönroos samt är en av programvärdarna i intervjuprogrammet Efter nio.

Välkommen att lyssna på podcasten Tiedon luo också på svenska!

Läs en sammanfattning av diskussionen på svenska och suomeksi.

I Statskontorets podcast Tiedon luo tar Henni Purtonen lyssnarna med på en resa under vilken man utforskar viktiga frågor om framtidens arbete och ledarskap. I varje avsnitt bidrar gästernas erfarenheter och observationer av världen till att rama in ett visst ämne med anknytning till samhället eller arbetslivet. Henni pratar också med gästerna om livet, drömmar och framgång.

Text och bild

Henni Purtonen

Viestintäasiantuntija, Valtiokonttori

Text och bild

Tiedon luo

Podcast , Valtiokonttori

Vastaa

Pakolliset kentät on merkitty *