Valtionhallinnon suosituin lomaviikko.

Koulujen syyslomat näkyvät myös valtiohallinnon työpaikoilla – viikko 42 suosituin lomaviikko

Kalenterit kääntyvät kovaa vauhtia lokakuulle, ja kouluissa suunnataan pian syyslomille. Kunnat voivat päättää koulujensa loma-ajankohdat itsenäisesti, ja niissä onkin havaittavissa jonkin verran alueellista vaihtelua, vaikkei talvilomasesongin kaltaisesta porrastuksesta voidakaan syyslomien yhteydessä puhua.  Jotta vapaa-aikaa ehdittäisiin viettää mahdollisuuksien mukaan myös koko perheen voimin, monet koululaisten vanhemmat huomioivat lastensa loma-ajankohdat omien vuosilomiensa suunnittelussa. Tämä, sekä maakunnittaiset erot koulujen syyslomien ajankohdissa, näkyvät myös valtionhallinnon henkilöstön lomatiedoissa.

Linnunradan käsikirjan liftareille tarjoama vastaus elämään, maailmankaikkeuteen ja kaikkeen muuhun sellaiseen pätee ainakin syyslomien kohdalla: 42 oli lukuvuoden 2020–2021 suosituin lomaviikko. Opetushallituksen kokoamista tiedoista käy ilmi, että viime vuonna suurimmassa osassa maakuntien keskuskaupungeista koulujen syysloma ajoittui viikolle 42, mutta poikkeuksiakin oli. Esimerkiksi Kotkassa, Lahdessa, Lappeenrannassa, Mikkelissä, Oulussa ja Porissa koulujen syysloma oli viikolla 43.

Suurimmassa osassa maakunnista valtion henkilöstönkin suosituin lomaviikko lokakuussa 2020 oli viikko 42. Tuolla viikolla näissä maakunnissa pidettiin yli puolet lokakuussa käytetyistä lomapäivistä. Tässä joukossa oli myös Pohjanmaa, vaikka sen keskuskaupungin Vaasan kouluissa syyslomaa vietettiin viikolla 42 ainoastaan kolme arkipäivää. Joukosta erottuvat ne maakunnat, joissa koulujen syyslomaa vietettiin vasta viikolla 43. Kyseisissä maakunnissa myös suurin osa valtion henkilöstön lomapäivistä käytettiin vasta tuolla viikolla.

Valtion henkilöstön vuosilomista on sovittu valtion virka- ja työehtosopimuksessa, minkä lisäksi niissä sovelletaan myös vuosilomalakia. Pääosa lomaoikeudesta suositellaan käytettäväksi lomakaudella 1.6.–30.9., mutta moni säästää vapaapäiviään myös sen ulkopuolelle esimerkiksi juuri koulujen syys- ja talvilomaviikoille tai joulun ja uudenvuoden ympärille.

Kirjoittaja

#Tietokiri

#Tietokiri

Vastaa

Pakolliset kentät on merkitty *