Valtio lähettää edelleen rutkasti laskuja paperilla, miten olisi e-lasku?

Valtiokonttorin tilastojen mukaan 95,4 %:a valtiolle tulevista laskuista tuli vuonna 2020 verkkolaskuna. Sen sijaan valtion myyntilaskuista, eli yrityksille tai kansalaisille lähetetyistä laskuista, vain 36,3 %:a oli verkkolaskuja tai kuluttajien e-laskuja.

Vaikka valtiolla on kyky lähettää verkkolaskuja, varsin moni suomalainen haluaa edelleen viranomaiselta paperilaskun. Vuonna 2020 valtio lähetti peräti 6,1 miljoonaa paperilaskua. Melkoinen kasa paperia! Ja entäs postituskulut!

Eniten laskuja lähetti liikenne- ja viestintävirasto TrafiCom. TrafiComilta lähti lähes 8,3 miljoonaa laskua, joista 5,4 miljoonaa toimitettiin paperilla. Myös Digi- ja väestötietovirastolta ja Maanmittauslaitokselta lähtee vielä yli satatuhatta paperilaskua vuosittain.

Oletko jo tilannut itsellesi e-laskun?

Verkkolasku on edellytys taloushallinnon automatisoinnille. E-lasku on helppo ja virheetön tapa maksaa lasku ajasta ja paikasta riippumatta. E-lasku on myös ilmastoystävällisempi tapa laskuttaa kuin paperilasku.

Kun tilaat paperilaskun sijaan e-laskun, laskun tiedot saapuvat verkkopankkiisi automaattisesti. Laskut myös arkistoituvat automaattisesti verkkopankkiisi. Halutessasi voit myös asettaa esimerkiksi säännölliset laskut menemään maksuun automaattisesti. Saat e-laskun käyttöön tilaamalla sen oman verkkopankkisi kautta. Verkkopankista löytyy lista laskuttajista, joilla on valmius lähettää e-laskuja.

Digitalisaatio etenee – seuraavaksi eKuitti!

Valtiokonttorissa tehdään töitä sen eteen, että julkisen sektorin taloushallinto hoituisi mahdollisimman automaattisesti. Tähän liittyvät niin verkkomaksaminen, verkkolaskutus kuin digitaaliset kuitit.

eKuitti on digitaalisessa muodossa oleva kuitti. Digitaalinen kuitti mahdollistaa kuittitietojen siirron automaattisesti. eKuitin tavoitteena on jättää paperikuitit historiaan.

Lue lisää eKuitin kehittämisestä >

Lähteet: Valtiokonttorin verkkosivut sekä valtion verkkolaskutilastot

Kirjoittaja

#Tietokiri

#Tietokiri

Vastaa

Pakolliset kentät on merkitty *