Viikon luku 105 kertoo, että näin monen kilometrin verran Maanmittauslaitoksen karttakuvapalvelusta on ladattu dataa.

Kilometritolkulla dataa

Olisitko arvannut, että jos kaikki Maanmittauslaitoksen asiakkaiden viime vuonna lataamat karttatiilet tulostettaisiin ja pinottaisiin, paperipötkö olisi peräti 105 kilometrin pituinen? Pino siis ylettäisi Porista Tampereelle. Karttatiili tarkoittaa 256 x 256 pikselin kokoista kuvatiedostoa.

Maanmittauslaitoksen rajapintapalveluiden kautta kulkee hurja määrä dataa, ja rajapintapalveluiden käyttö on myös kasvanut vauhdilla. Ylivoimaisesti suosituin palvelu onkin juuri Karttakuvapalvelu (WMTS), jonka kautta välitettiin viime vuonna yli 10 miljardia karttarasteripalaa. Karttakuvapalvelun kautta kartta- ja paikkatietoja tarvitsevat käyttäjät saavat sovellukseensa ajantasaiset maasto-, selko- ja taustakartat sekä esimerkiksi korkeusvyöhykkeet ja kiinteistörajat suoraan verkon kautta.

Maanmittauslaitoksen rekistereihin on tallennettu myös kaikki Suomen kiinteistötiedot. Rekisterit sisältävät tietoa esimerkiksi kiinteistön sijainnista, omistajasta, kiinnityksistä ja kiinteistöjen kauppahinnoista. Rajapintapalveluiden käyttömäärissä hyvänä kakkosena tuleekin Kiinteistötietojen kyselypalvelu (WFS), jossa oli viime vuonna 48 miljoonaa tietohakua.

Kaiken kaikkiaan Maanmittauslaitoksella on yhteensä 23 rajapintapalvelua ja yli 200 erilaista tuotetta. Kun rajapinnat ovat kunnossa, asiakkaan sähköinen palveluprosessi ei keskeydy tietojen manuaaliseen hakemiseen tai tarkistamiseen toiselta viranomaiselta.

Kun tieto virtaa, toiminta tehostuu ja säästöjä syntyy!

Tutustu ammattikäyttöön tarkoitettuihin tietopalveluihin:

Kirjoittaja

#Tietokiri

#Tietokiri

Vastaa

Pakolliset kentät on merkitty *