Tietokirin viikon luku on 102 638, joka kertoo Paikkatietoalustan palveluiden käyttömäärän.

Helppokäyttöiset palvelut tekevät paikkatiedon hyödyntämisen mahdolliseksi yhä useammalle

Viikon luku 102 638 kertoo, että Paikkatietoalustan beta-vaiheen palvelusivustoa on hyödynnetty tänä vuonna jo näin monta kertaa.

Paikkatietoalusta kokoaa yhteen palveluita, jotka tekevät paikkatiedon hyödyntämisestä helpompaa kaikille tietoa tarvitseville. Käytetyimmäksi palveluksi on noussut nimistön tietokortit, jotka kertovat luotettavaa tietoa Suomessa nimetyistä paikoista ja niiden nimistä. Palvelulla on ollut tänä vuonna keskimäärin liki 12 000 käyttökertaa kuukausittain.

Nimistön tietokortit sisältävät tietoa noin 800 000 Suomessa nimetystä paikasta ja niiden nimet suomeksi, ruotsiksi ja saamenkielisillä alueilla myös saameksi. Tiedot tulevat Maanmittauslaitoksen nimistön kyselypalvelusta.

Tietokorttien avulla nimistötieto on esimerkiksi viestinnän ammattilaisten, median, kääntäjien, tutkijoiden ja muiden tietoa tarvitsevien saatavilla helposti ja nopeasti. Tietoa voi myös linkittää muihin palveluihin, ja tietokortit onkin linkitetty esimerkiksi Kotuksen Asutusnimihakemistoon. Tieto on esitetty hakukoneille ymmärrettävässä muodossa, joten myös paikannimien googlaajat voivat löytää luotettavan ja ajantasaisen tiedon äärelle.

Voit tutkia nimistön tietokortteja osoitteessa beta.paikkatietoalusta.fi/tietokortit/nimisto.

Ivalon lentoaseman nimistön tietokortti.

Esimerkki nimistön tietokortista: Ivalon lentoasema

Testaa myös muita palveluita

Paikkatietoalustan beta-versio julkaistiin syksyllä 2018, ja alustalla on ehditty testata ja kokeilla monenlaisia tapoja paikkatietojen tehokäytön edistämiseen.

Yksi kokeiluista on esimerkiksi Tiedonyhdistämispalvelu. Oletko koskaan ajatellut, että sinäkin voisit hyödyntää erilaisia karttavisualisointeja työsi tukena? Tiedonyhdistämispalvelun avulla voit tehdä taulukkomuotoisesta aineistosta kartan muutamassa sekunnissa kunta- ja maakuntapohjaisia aluejakoja hyödyntäen. Yhdistettyä aineistoa voi esikatsella palvelun karttanäkymässä, ja sen voi ladata itselleen paikkatietomuodossa erilaisissa ohjelmissa hyödynnettäväksi. Paikkatietoon yhdistettyä tilastotietoa voi käyttää esimerkiksi päätöksenteon tukena ja viestinnän tehostajana. Taulukkomuotoista tilastotietoa Suomen kunnista löytyy esimerkiksi Tilastokeskuksen Kuntien avainluvut -palvelusta.

Tiedonyhdistämispalvelun beta-versiota voi testata osoitteessa beta.paikkatietoalusta.fi/tiedonyhdistamispalvelu. Katso myös video: Näin käytät Tiedonyhdistämispalvelua

Beta-vaiheen jälkeen osa Paikkatietoalustan palveluista jatkaa tuotannollisena palveluna ja osa ajetaan alas.

Tutustu saatavilla oleviin palveluihin osoitteessa beta.paikkatietoalusta.fi/palvelut.

Paikkatietoalustan palveluiden kehittämisestä ja ylläpidosta vastaa Maanmittauslaitos.

Kirjoittaja

#Tietokiri

#Tietokiri

Vastaa

Pakolliset kentät on merkitty *