Tiedon äärellä. Tietopolitiikasta tekoihin.

Tietopolitiikka tutuksi podcastin avulla

Olethan ottanut valtiovarainministeriön julkaiseman Tiedon äärellä – tietopolitiikasta tekoihin -podcastin jo kuunteluun? Podcastissa keskustellaan tietopolitiikasta ja sen yhteiskunnallisesta merkityksestä yhdessä mielenkiintoisten ja vaikuttavien asiantuntijavieraiden kanssa.

Tiedon äärellä – tietopolitiikasta tekoihin -podcastissa pureudutaan tietopoliittisiin toimenpiteisiin ja kysymyksiin. Podcastissa keskustellaan tietopolitiikasta monesta eri näkökulmasta. Mitä tietopolitiikka oikein on ja mitä yhteiskunnallista merkitystä julkisen tiedon avoimuudella, laadulla ja yhteentoimivuudella on? Podcast tukee valtiovarainministeriön Tiedon hyödyntämisen ja avaamisen hallitusohjelmahanketta, jossa edistetään julkisen tiedon entistä laajempaa ja tehokkaampaa hyödyntämistä ja avaamista koko yhteiskunnassa.

Podcast pyrkii tarkastelemaan tietopolitiikkaa eri näkökulmista liittäen sen erilaisiin yhteiskunnallisiin teemoihin. Aikaisemmissa jaksoissa keskustelua on käyty muun muassa digitalisaation yhteiskunnallisista vaikutuksista ja poliittisen yhteistyön merkityksestä. Kuntien tiedon hyödyntämisestä ja tiedon avaamisen haasteista on ollut keskustelemassa Kuntaliiton toimitusjohtaja Minna Karhunen. Journalismin tutkija Olli Seurin kanssa on puolestaan keskusteltu misinformaatiosta ja sen yhteiskunnallisista vaikutuksista. Tiedon laadusta ja kehittämisestä on julkaistu mielenkiintoinen jakso yhdessä Tilastokeskuksen ylijohtajan Johanna Laiho-Kauranteen sekä projektipäällikkö Essi Kaukosen kanssa.

5. jakso: Yhteistyöllä kohti pitkäjänteistä ja vaikuttavaa tietopolitiikkaa

Tuoreimmassa jaksossa keskustellaan vuoropuhelun ja yhteistyön merkityksestä tietopolitiikan toteutumisen kannalta. Valtiovarainministeriön johtava asiantuntija Olli-Pekka Rissanen saa haastateltavakseen tietopolitiikan yhteistyöryhmän jäsenet Miia Lindellin ja Antti Poikolan. Jaksossa syvennytään siihen, miten tietopolitiikkaa voidaan toteuttaa pitkäjänteisesti ja vaikuttavasti.

Uusia jaksoja julkaistaan noin kuukauden välein. Seuraavassa jaksossa Tiedon hyödyntämisen ja avaamisen hankkeen erityisasiantuntija Miina Arajärvi saa vieraakseen Eero Hyvösen, joka toimii viestintätekniikan professorina Aalto-yliopistossa. Jaksossa syvennytään tiedon semanttiseen yhteentoimivuuteen ja tiedon hyödyntämiseen. Jakso julkaistaan huhtikuun lopulla.

Jaksot ovat kuunneltavissa Spotifyssa ja Apple podcasts -palvelussa. Lisäksi jaksot kootaan valtiovarainministeriön verkkosivuille ja eOppivaan.

Jos  haluat oppia lisää tietopolitiikasta asiantuntijakeskusteluiden avulla tai kaipaat kuunneltavaa lenkkipolulle, ota Tiedon äärellä -podcast kuunteluun. Voit myös tilata podcastin suoratoistopalveluissa, jotta saat päivitetyn tiedon uusien jaksojen julkaisusta.

Tiedon äärellä – tietopolitiikasta tekoihin -podcast

Tutustu koosteeseen virastojen tuottamista podcasteista

Vastaa

Pakolliset kentät on merkitty *