Kuukauden luku 0,001 kertoo, että pörssikaupassa vaaditaan sekunnin tuhannesosan tarkkuutta.

Tarkka aika tarvitsee tarkkaa paikannusta

Tiesitkö, että ilman toimivaa paikannusta emme tiedä, paljonko kello tarkalleen on?

Tarkkaa aikaa tarvitaan yhä useammalla toimialalla, kuten televerkoissa (erityisesti uuden sukupolven 5G-verkoissa), digitaalisissa sähköverkoissa ja sähköisessä kaupankäynnissä.

Pörssikaupassa kauppapaikkojen täytyy olla synkronoituna tarkkaan UTC-aikaan eli koordinoituun yleisaikaan. Tarkkuusvaatimus riippuu siitä, millä tavalla kauppaa käydään.

Jos kaupankäynnin vasteaika on yli 1 millisekuntia (sekunnin tuhannesosa eli 0,001 sekuntia), myöskään kauppapaikan käyttämä aika ei saa poiketa tarkasta UTC-ajasta tätä enempää. Jos käytössä on huippunopea algoritminen kaupankäynti, vasteaika voi olla jopa alle 1 millisekuntia eli sekunnin miljoonasosan. Silloin poikkeama UTC-ajasta saa olla korkeintaan 100 mikrosekuntia eli 0,0001 sekuntia.

GNSS-järjestelmä aikatiedon lähteenä

GNSS, global navigation satellite system, tarkoittaa maailmanlaajuista satelliittipaikannusjärjestelmää, johon kuuluvat muun muassa eurooppalainen Galileo-järjestelmä sekä yhdysvaltalainen GPS.

Satelliittipaikannusjärjestelmien toiminta perustuu signaalin kulkuajan mittaamiseen, joten GNSS-järjestelmiä voidaan hyödyntää myös tarkan aikatiedon välittämiseen. Siksi satelliittipaikannus on elintärkeää finanssialalle, kuten myös sähköverkoille, teleoperaattoreille ja muille toimijoille, jotka tarvitsevat tarkkaa aikatietoa.

Tutustu selvitykseen

Maanmittauslaitoksen Paikkatietokeskus selvitti satelliittipaikannuspalveluiden tarjontaa ja toimintaa Suomessa. Selvityksen teetti Huoltovarmuuskeskus, ja sen tavoitteena oli selvittää etenkin huoltovarmuuden kannalta kriittisten GNSS-palveluiden tilaa.

Selvityksen mukaan paikannus- ja aikapalveluiden tarve ja siten GNSS:iin liittyvien markkinoiden kasvu jatkuu edelleen. Sen myötä korostuu myös näiden palveluiden haavoittuvuus.

Kirjoittaja

#Tietokiri

#Tietokiri

Vastaa

Pakolliset kentät on merkitty *