Mitä ongelmaa ratkaistiin ja miksi?
- Eri organisaatioiden avoimia, rajapinnoilta luettavia paikkatietoja halutaan julkaista ja hyödyntää tehokkaasti päätöksen teon tukena.
- Paikkatietoja, kuten erilaisia karttoja, voidaan yhdistää esimerkiksi tilastotietoihin. Tuloksena saadaan teemakarttoja joiden avulla voidaan tarkastella esimerkiksi missä kunnissa on eniten työikäisiä ihmisiä tai millä alueilla on suurin vaara tulvavahinkoihin.
”Yhteistyö Oskari-verkoston muiden organisaatioiden kanssa on ollut todella antoisaa ja opettavaista.” Timo Aarnio, johtava asiantuntija, Maanmittauslaitos
Mitä tehtiin?
- Jotta kaikkien paikkatietoja tuottavien organisaatioiden ei tarvitse itse keksiä pyörää aina uudelleen, perustettiin yhteinen Oskari-verkosto jossa kehittäminen tapahtuu yhteisön voimin. Verkostossa on yli 30 jäsentä sekä julkiselta että yksityiseltä puolelta.
- Verkostolla on toimintamalli, joka kuvaa roolit ja vastuut toimijoille, puheenjohtajuus on vuonna 2018 Tilastokeskuksella ja Maanmittauslaitos toimii teknisenä koordinaattorina. Yhteisömanageri on vastuussa verkoston viestinnästä ja toiminnan kehittämisen fasilitoinnista.
- Yhteiskehittämisellä saadaan enemmän aikaan vähemmällä rahalla: avointa lähdekoodia tekemällä saavutetaan paljon hyötyjä: päällekkäistä työtä poistuu, rahaa säästyy ja toimittajaloukut vältetään. Kehitystyön tulokset ovat aina kaikkien käytettävissä ja jatkokehitettävissä edelleen.
Tulokset?
- Oskari verkosto on luonut Oskari -karttapalvelualustan.
Oskaria voi hyödyntää kuka vain. Oskarin voi asentaa itse tai sitä voi hyödyntää esimerkiksi Suomi.fi-karttoina tai Paikkatietoikkuna -sivustolla.
- Oskari on paljon muuta kuin vain karttojen katselua. Oskari tarjoaa monipuoliset välineet paikkatietojen hyödyntämiseen: voit esimerkiksi tehdä karttaupotuksia omille verkkosivuillesi, luoda teemakarttoja päätöksen teon tueksi ja lisätä kartalle omia aineistojasi.
Mitä seuraavaksi?
- Oskarin modulaarisen arkkitehtuurin ansiosta ohjelmiston mukauttaminen ja laajentaminen on helppoa.
- Oskarin kehitystyö jatkuu verkostossa.
- Osaamiseen kiinnitetään entistä enemmän huomiota: uusille hyödyntäjille tarjottu tuki on sijoitus tulevaisuuteen.
Tutustu: