Me perehdytämme yhdessä

Riittävä perehdytys on edellytys mielekkäälle alkutaipaleelle uudessa työssä. Suuri osa perehdytyksestä liittyy sekä uuden henkilön työtehtävään että hänen työnantajavirastonsa toimintaan. Osa perehdytystä ansaitsevista teemoista on kuitenkin valtiolla yhteisiä ja ne kannattaa myös hoitaa yhdessä.

Kuka, mitä, milloin?

”Valtionhallinnon oma koulutustalo” HAUS kehittämiskeskus Oy on tämän vuoden aikana luonut valtiovarainministeriön tilauksesta yhteistä perehdytystä valtiolle. Virastojen rooli on ollut työssä tärkeä, jotta valtiotasoinen ”viipale” täydentää oikealla lailla viraston omaa substanssiin ja uuden henkilön työtehtävään liittyvää perehdytystä.

Yhteinen perehdytys on koottu eOppivaan, sen Moodle-alustalle. Toiminta on ympärivuotista ja tarjonta laajaa. Tarjonnasta voi valita juuri itselle tarpeelliset palaset – mielellään oman esimiehen/perehdyttäjän kanssa. Edetä voi omassa tahdissa, sillä pääosa materiaalista on opiskeltavissa itsenäisesti.

Kenelle ja mitä maksaa?

Perehdytys on suunnattu koko uudelle henkilöstölle. Esihenkilöille ja harjoittelijoille on räätälöity omat kokonaisuudet. Mukaan voi ilmoittautua milloin vain. Harjoittelijat ilmoittautuvat tämän linkin kautta. Valtion muut uudet työntekijät, ml. esihenkilöt, ilmoittautuvat tästä.

Osallistujia on tänä ”pilottivuonna” ollut tähän mennessä yhteensä noin 650, joista harjoittelijoita lähes 400. Ensi vuonna, kokonaisuuden ollessa valmis, uskomme että yhteinen perehdytys on kattavasti virastojen käytössä ja tieto siitä tavoittaa kaikki uudet työntekijämme.

Kokonaisuus on käyttäjälle ilmainen, niin kuin muukin tarjonta eOppivassa.

Syksyn etätilaisuudet

Juuri nyt kannattaa lähteä mukaan, sillä syksyn aikana on tulossa useita etätilaisuuksia. Niihin voi tutustua perehdyttämisympäristössä. Etätilaisuuksilla halutaan tukea uuden henkilöstön perusosaamista ja teemoina ovat mm. julkisen hallinnon strategia ja avoin hallinto, julkisuus- ja hallintolaki, VES sekä ihmis- ja perusoikeudet.

Kiitosta osallistujilta

  • ”Wow, onpa mittava panostus perehdytykseen!”
  • ”Valtionhallinnon kokonaisuuden kartoittaminen ja hahmottaminen on tärkeä ja hyödyllinen teema.”
  • ”Myös hybridityö valtiolla kurssi oli erinomainen.”
  • ”En itse osallistunut fasilitoituihin keskusteluihin, mutta hienoa, että sellaisia järjestetään halukkaille!”
  • ”Harjoittelijoille tarjotut eri työnantajien ja tehtävien esittelyt antoivat ehkä eniten eväitä tulevaisuuden suunnitelmille.”

Tervetuloa mukaan!

Lisätietoja: HAUSissa kokonaisuudesta vastaa Kati Kivistö. Työssä on vahvasti mukana myös valtiovarainministeriön valtionhallinnon kehittämisosastolta Marjaana Laine. Yhteystiedot alla.

Päivitämme juttua tarpeen mukaan, viimeistään marras-joulukuussa 2022.

Kirjoittaja

Marjaana Laine

Neuvotteleva virkamies, valtiovarainministeriö

Kirjoittaja

Kati Kivistö

Asiakkuus- ja koulutuspäällikkö, HAUS kehittämiskeskus Oy

Vastaa

Pakolliset kentät on merkitty *