Me perehdytämme yhdessä

Riittävä perehdytys on edellytys mielekkäälle alkutaipaleelle uudessa työssä. Suuri osa perehdytyksestä liittyy sekä uuden henkilön työtehtävään että hänen työnantajavirastonsa toimintaan. Osa perehdytystä ansaitsevista teemoista on kuitenkin valtiolla yhteisiä ja ne kannattaa myös hoitaa yhdessä.

Kuka, mitä, milloin?

”Valtionhallinnon oma koulutustalo” HAUS kehittämiskeskus Oy on viime vuoden aikana luonut valtiovarainministeriön tilauksesta yhteistä perehdytystä valtiolle. Virastojen rooli on ollut työssä tärkeä, jotta valtiotasoinen ”viipale” täydentää oikealla lailla viraston omaa substanssiin ja uuden henkilön työtehtävään liittyvää perehdytystä.

Yhteinen perehdytys on koottu eOppivaan, sen Moodle-alustalle. Toiminta on ympärivuotista ja tarjonta laajaa. Tarjonnasta voi valita juuri itselle tarpeelliset palaset – mielellään oman esihenkilön/perehdyttäjän kanssa. Edetä voi omassa tahdissa, sillä pääosa materiaalista on opiskeltavissa itsenäisesti.

Kenelle ja mitä maksaa?

Perehdytys on suunnattu koko uudelle henkilöstöllemme. Esihenkilöille ja harjoittelijoille on räätälöity omat kokonaisuudet. Mukaan voi ilmoittautua milloin vain tämän linkin kautta.

Osallistujia oli ohjelmassa ”pilottivuonna 2022” yhteensä yli 700, joista harjoittelijoita lähes 400. Tänä vuonna, nyt kun kokonaisuus alkaa olla valmis, uskomme että yhteinen perehdytys tulee olemaan kattavasti virastojen käytössä ja tieto siitä tavoittaa paremmin kaikki uudet työntekijämme.

Kokonaisuus on käyttäjälle ilmainen, niin kuin muukin tarjonta eOppivassa. Tutustu perehtyjälle suositeltaviin oppisisältöihin. 

Kevään etätilaisuudet

Juuri nyt kannattaa lähteä mukaan, sillä kevään aikana on tulossa useita etätilaisuuksia. Niihin voi tutustua perehdyttämisympäristössä. Etätilaisuuksilla halutaan tukea uuden henkilöstön perusosaamista ja teemoina ovat mm. julkisen hallinnon strategia ja avoin hallinto, julkisuus- ja hallintolaki, VES sekä ihmis- ja perusoikeudet.

Kiitosta osallistujilta

  • ”Wow, onpa mittava panostus perehdytykseen!”
  • ”Valtionhallinnon kokonaisuuden kartoittaminen ja hahmottaminen on tärkeä ja hyödyllinen teema.”
  • ”Myös hybridityö valtiolla kurssi oli erinomainen.”
  • ”En itse osallistunut fasilitoituihin keskusteluihin, mutta hienoa, että sellaisia järjestetään halukkaille!”
  • ”Harjoittelijoille tarjotut eri työnantajien ja tehtävien esittelyt antoivat ehkä eniten eväitä tulevaisuuden suunnitelmille.”

Tervetuloa mukaan!

Lisätietoja: HAUSissa kokonaisuudesta vastaa Kati Kivistö. Työssä on vahvasti mukana myös valtiovarainministeriön valtionhallinnon kehittämisosastolta Marjaana Laine. Yhteystiedot alla.

Päivitämme juttua tarpeen mukaan, viimeksi 24.1.2023.

Kirjoittaja

Marjaana Laine

Neuvotteleva virkamies, valtiovarainministeriö

Kirjoittaja

Kati Kivistö

Asiakkuus- ja koulutuspäällikkö, HAUS kehittämiskeskus Oy

1 kommentti

Satu Lähdeoja

Hei, jutussa mainitaan esimies. Olisiko mahdollista siirtyä käyttämään sanaa esihenkilö mieluummin?

Vastaa

Pakolliset kentät on merkitty *