Me perehdytämme yhdessä

Riittävä perehdytys on edellytys mielekkäälle alkutaipaleelle uudessa työssä. Suuri osa perehdytyksestä liittyy sekä uuden henkilön työtehtävään että hänen työnantajavirastonsa toimintaan. Osa perehdytystä ansaitsevista teemoista on kuitenkin valtiolla yhteisiä ja ne kannattaa myös hoitaa yhdessä.

Kuka, mitä, milloin?

”Valtionhallinnon oma koulutustalo” HAUS kehittämiskeskus Oy tarjoaa yhteistä perehdytystä valtiolle, jatkeena valtiovarainministeriön tilaamalle hankkeelle (2021-22). Virastojen rooli on työssä tärkeä, jotta valtiotasoinen ”viipale” täydentää oikealla lailla viraston omaa substanssiin ja uuden henkilön työtehtävään liittyvää perehdytystä.

Yhteinen perehdytys on koottu eOppivaan, sen Moodle-alustalle. Toiminta on ympärivuotista ja tarjonta laajaa. Tarjonnasta voi valita juuri itselle tarpeelliset palaset – mielellään oman esihenkilön/perehdyttäjän kanssa. Edetä voi omassa tahdissa, sillä pääosa materiaalista on opiskeltavissa itsenäisesti.

Kenelle ja mitä maksaa?

Perehdytys on suunnattu koko uudelle henkilöstöllemme. Esihenkilöille ja harjoittelijoille on räätälöity omat kokonaisuudet. Kokonaisuus on käyttäjälle ilmainen, niin kuin muukin tarjonta eOppivassa. Perehdytysmateriaalin käyttäminen ei edellytä erillistä ilmoittautumista, vaan pääset materiaalin pariin täältä: Tutustu perehtyjälle suositeltaviin oppisisältöihin. 

Lisämausteena yhteisiä etätilaisuuksia

eOppiva-palvelussa on siis tarjolla uudelle henkilölle joukko yhteisiin osaamisiin pureutuvia oppisisältöjä. Niitä jokainen voi opiskella omassa tahdissa, itselleen tarpeelliset valiten. Niiden lisäksi perehdytyskokonaisuuden käyttöönottaneiden virastojen henkilöstölle, sekä kaikille valtion harjoittelijoille työnantajavirastosta riippumatta, on tarjolla joukko etätilaisuuksia, joihin voi tutustua perehdytysympäristössä. Etätilaisuuksilla halutaan tukea uuden henkilöstön perusosaamista ja teemoina ovat mm. valtio työnantajana, julkisen hallinnon strategia ja avoin hallinto, julkisuus- ja hallintolaki, virkamiehen oikeudet ja velvollisuudet sekä ihmis- ja perusoikeudet.

Uusi työntekijä voi ilmoittautua mukaan etätilaisuuksiin milloin vain tämän linkin kautta. Jotta viestintä kohdentuu oikein, kannattaa muiden paitsi harjoittelijoiden varmistaa ennen ilmoittautumista kuuluuko oma virasto yhteiseen perehdytysohjelmaan.

Kiitosta osallistujilta

  • ”Wow, onpa mittava panostus perehdytykseen!”
  • ”Valtionhallinnon kokonaisuuden kartoittaminen ja hahmottaminen on tärkeä ja hyödyllinen teema.”
  • ”Myös hybridityö valtiolla kurssi oli erinomainen.”
  • ”En itse osallistunut fasilitoituihin keskusteluihin, mutta hienoa, että sellaisia järjestetään halukkaille!”
  • ”Harjoittelijoille tarjotut eri työnantajien ja tehtävien esittelyt antoivat ehkä eniten eväitä tulevaisuuden suunnitelmille.”

Tervetuloa mukaan!

”Pilottivuonna 2022” perehdytykseen osallistui yhteensä yli 700 valtion uutta työntekijää, joista harjoittelijoita oli lähes 400. Vuoden 2023 aikana, nyt kun kokonaisuus on valmis, yhteistä perehdytystä markkinoidaan kattavasti virastojen käyttöön. Siten tieto siitä tavoittaa myös paremmin kaikki uudet työntekijämme.

Lisätietoja: HAUSissa kokonaisuudesta vastaa Leena Larsio-Varsani. Työssä on mukana myös valtiovarainministeriön valtionhallinnon kehittämisosastolta Marjaana Laine. Yhteystiedot alla.

Alkuperäinen juttu julkaistu 19.9.2022. Päivitämme juttua tarpeen mukaan.

Kirjoittaja

Marjaana Laine

Neuvotteleva virkamies, valtiovarainministeriö

Kirjoittaja

Kati Kivistö

Asiakkuus- ja koulutuspäällikkö, HAUS kehittämiskeskus Oy

1 kommentti

Satu Lähdeoja

Hei, jutussa mainitaan esimies. Olisiko mahdollista siirtyä käyttämään sanaa esihenkilö mieluummin?

Vastaa

Pakolliset kentät on merkitty *