Me perehdytämme yhdessä

Riittävä perehdytys on edellytys onnistuneelle alkutaipaleelle uudessa työssä. Suuri osa perehdytyksestä liittyy sekä uuden henkilön työtehtävään että hänen työnantajavirastonsa toimintaan. Osa perehdytystä ansaitsevista teemoista on valtiolla yhteisiä ja ne kannattaa myös hoitaa yhdessä.

Kuka, mitä, milloin?

”Valtionhallinnon oma koulutustalo” HAUS kehittämiskeskus Oy tarjoaa yhteistä perehdytystä valtiolle, jatkeena valtiovarainministeriön tilaamalle hankkeelle (2021-22). Virastojen rooli on kokonaisuudessa tärkeä, jotta valtiotasoinen perehdytys täydentää oikealla lailla viraston omaa substanssiin ja uuden henkilön työtehtävään liittyvää perehdytystä.

Yhteinen perehdytys on koottu eOppivaan, sen Moodle-alustalle. Toiminta on ympärivuotista ja tarjonta laajaa. Tarjonnasta voi valita juuri itselle tarpeelliset palaset – mielellään oman esihenkilön/perehdyttäjän kanssa. Edetä voi omassa tahdissa, sillä pääosa materiaalista on opiskeltavissa itsenäisesti.

Kenelle ja mitä maksaa?

eOppivasta löytyvä perehdytysmateriaali on suunnattu koko uudelle henkilöstöllemme. Esihenkilöille ja harjoittelijoille on räätälöity omat kokonaisuudet. Kokonaisuus on käyttäjälle maksuton, niin kuin kaikki muukin tarjonta eOppivassa. Perehdytysmateriaalin käyttäminen ei edellytä erillistä ilmoittautumista, vaan pääset materiaalin pariin täältä: Tutustu perehtyjälle suositeltaviin oppisisältöihin. 

Lisämausteena yhteisiä live-tilaisuuksia

eOppiva-palvelussa on siis tarjolla uudelle henkilölle joukko yhteisiin osaamisiin pureutuvia oppisisältöjä. Niitä jokainen voi opiskella omassa tahdissa, itselleen tarpeelliset valiten. Niiden lisäksi on tarjolla joukko webinaaritilaisuuksia

  • perehdytyskokonaisuuden käyttöönottaneiden virastojen uudelle henkilöstölle (v. 2024 mukana yli 50 virastoa, luettelo virastoista löytyy ilmoittautumislinkin takaa),  sekä
  • kaikille valtion harjoittelijoille työnantajavirastosta riippumatta

Niihin voi tutustua perehdytysympäristössä. Kohderyhmään kuuluvat voivat ilmoittautua mukaan webinaareihin milloin vain tämän linkin kautta. 

Webinaareilla halutaan tukea uuden henkilöstön perusosaamista ja teemoina ovat esim. valtio työnantajana, julkisen hallinnon strategia ja avoin hallinto, julkisuus- ja hallintolaki, virkamiehen oikeudet ja velvollisuudet sekä ihmis- ja perusoikeudet.

Kuva: Perehdytyskokonaisuus valtiolla


Kiitosta osallistujilta

  • ”Wow, onpa mittava panostus perehdytykseen!”
  • ”Valtionhallinnon kokonaisuuden kartoittaminen ja hahmottaminen on tärkeä ja hyödyllinen teema.”
  • ”Myös hybridityö valtiolla kurssi oli erinomainen.”
  • ”En itse osallistunut fasilitoituihin keskusteluihin, mutta hienoa, että sellaisia järjestetään halukkaille!”
  • ”Harjoittelijoille tarjotut eri työnantajien ja tehtävien esittelyt antoivat ehkä eniten eväitä tulevaisuuden suunnitelmille.”
    .

Tervetuloa mukaan!

Vuonna 2023 yhteiseen perehdytykseen osallistui yhteensä yli 1400 valtion uutta työntekijää, joista harjoittelijoita oli 555. Vuoden 2024 aikana yhteistä perehdytystä markkinoidaan kattavasti virastojen käyttöön, jolloin tieto siitä tavoittaa myös paremmin kaikki uudet työntekijämme.

Lisätietoja: HAUSissa kokonaisuudesta vastaa Leena Larsio-Varsani. Työssä on mukana myös valtiovarainministeriön valtionhallinnon kehittämisosastolta Marjaana Laine. Yhteystiedot alla.

Alkuperäinen juttu julkaistu 19.9.2022. Päivitetty 2.5.2024.

Kirjoittaja

Marjaana Laine

Neuvotteleva virkamies, valtiovarainministeriö

Kirjoittaja

Leena Larsio-Varsani

Koulutuspäällikkö, HAUS kehittämiskeskus Oy

1 kommentti

Satu Lähdeoja

Hei, jutussa mainitaan esimies. Olisiko mahdollista siirtyä käyttämään sanaa esihenkilö mieluummin?

Vastaa

Pakolliset kentät on merkitty *