Vauhtia ja vaikuttavuutta valtion vastuullisuustyöhön! Vastuullisuusviikko 25.-29.9.2023

Viikon tavoite

Vastuullisuusviikolla nostetaan esiin vastuullisuustyön toimijoita ja tekemisiä sekä inspiroidaan kuulijoita uusiin menetelmiin kestävän kehityksen tavoitteita kunnianhimoisesti edistävässä työssään.

Esillä ohjelmassa ovat YK:n agenda 2030 tavoitteiden sisällöt (SDG) mutta myös tavat, joilla vastuullisuustyön laatua voidaan parantaa, toimenpiteiden edistämistä vauhdittaa sekä suunnata kohti laajempaa yhteiskunnallista vaikuttavuutta.

Vastuullisuusviikon aikana Työ 2.0 Lab järjestää monipuolisia tapahtumia ja työpajoja. Seuraa Työ 2.0 Labin verkkosivuja varmistaaksesi ajantasaiset tiedot ja tutustuaksesi Työ 2.0 Labiin!

Viikon ohjelma

Maanantai 25.9.

klo 9.30-11.00 Kestävän kehityksen strategiset tavoitteet ja vaikuttavuuden johtaminen

’Vauhtia ja vaikuttavuutta vastuullisuuteen’ -viikon avausalustukset ja paneelikeskustelu: Suuntaa, strategiaa ja johtamista – alustajina ja keskustelijoina mm.

  • Kestävän kehityksen toimikunnan pääsihteeri Eeva Furman, VNK
  • ylijohtaja Mikko Spolander, VM
  • toimitusjohtaja Elina Moisio, valtion kestävän kehityksen yhtiö Motiva

Viikon avauksen fasilitoi VM:stä kehittämispäällikkö Virpi Einola-Pekkinen. Voit tulla kuulolle tai mukaan keskusteluun paikan päälle Työ 2.0 Labiim Yliopistokatu 5:een tai Teamsiin. Molemmissa tapauksissa pyydämme ilmoittautumaan, kiitos!

Ilmoittautuminen tilaisuuteen tästä

Tiistai 26.9.

klo 12.30-16.30 Julkistustilaisuus: Yhteenveto valtionhallinnon vastuullisuusraporteista 2022

Tervetuloa seuraamaan vastuullisuusraporttien yhteenvedon julkistustilaisuutta joko verkkoon tai paikan päälle Työ 2.0 Labiin! Julkistustilaisuutta voi seurata suorana verkkolähetyksenä tai kisakatsomossa, joka sisältää myös paikan päällä järjestettävän yhteisen keskustelun. Tervetuloa mukaan #KestävyysYhdessä! (Paikka: suora verkkolähetys tai kisakatsomo Työ 2.0 Lab).

Ilmoittaudu kisakatsomoon tästä

Seuraa julkistustilaisuutta täältä

Keskiviikko 27.9.

“Open mic” *) – näin me sen teimme – vastuullisuustyön esittelyjä eri organisaatioista, ilmoita oma tapahtumasi mukaan osoitteeseen minna.kantola@gov.fi! (Teams-virtuaalitapahtuma)

Torstai 28.9.

klo 8:15-9 Siirtymämuotoilusta vauhtia kestävämmän yhteiskunnan rakentamiseen? Valtion ja julkishallinnon muotoilijoiden verkostotilaisuus Teamsissa, jossa pureudutaan siirtymämuotoilun mahdollisuuksiin alustuksen sekä paneelikeskustelun kautta. Siirtymämuotoilun mahdollisuuksia avaava alustus on mahdollista päästä kuulemaan livenä myös, mikäli et kuulu julkis-muotoilijoihin työpajaan osallistuessasi: linkki työpajailmoittautumiseen alla.

Paikka: Teams (julkis-muotoilijat -verkosto) + Työ 2.0 Lab

klo 9-11 Työpaja siirtymämuotoilun soveltamisesta

Työpajassa pureudutaan tarkemmin siirtymämuotoilun lähestymistapaan tutustumalla kahteen teoreettiseen viitekehykseen sekä niitä soveltavaan työpajaosuuteen. Työpajassa käsitellään sekä yhteiskunnan että yksilön kohdalla tapahtuvia muutoksia osana vihreää siirtymää. Mukaan ovat tervetulleita kaikki siirtymämuotoilusta kiinnostuneet! Paikkoja työpajaan on rajoitetusti eli muistathan ilmoittautua mukaan ajoissa.

Linkki kasvokkain Työ 2.0 Labissa pidettävään työpajaan sekä alustukseen osallistumiseksi

Alustuksen ja työpajan järjestää Ympäristömuotoilijat-verkosto, joka koostuu valtiolla ja julkisella sektorilla vastuullisuuden parissa työskentelevistä muotoilijoista. Mukana alustuksen paneelissa sekä työpajan fasilitoijina: Riikka Manninen (Senaatti), Emma Berg (Helsingin kaupunki), Netta Korhonen (Motiva Oy) ja Linda Vanni (Metsähallitus). Mahdollisten kysymysten tiimoilta voit olla yhteydessä Riikkaan (etunimi.sukunimi@senaatti.fi).

Paikka: Työ 2.0 Lab

klo 13-15 Vastuullisuusoppimo – käytännönläheistä apua vastuullisuustyön vauhdittamiseen

Motivan järjestämässä valmennuksessa kiritetään julkishallinnossa työskentelevien kestävyystyötä ja laskeudutaan ylätasoisista Agenda2030-tavoitteista työpöydän tasolle. Tilaisuudessa tunnistetaan mahdolliset vaikuttamisen paikat ja annetaan tietoa sekä työkaluja valtionhallinnon työntekijöille. Valtionhallinto tekee hankintoja vuosittain 8,3 miljardin euron edestä. Valmennuksen kantava teema on vaikuttavuusperusteisuus, eli panostetaan siihen, mikä tuottaa suurimman hyödyn. Kuulemme puheenvuoroja vaikuttavuustaloudesta, kestävistä ja innovatiivisista julkisista hankinnoista ja muista tavoista käyttää julkisia varoja vaikuttavasti.

Valmennukseen voi osallistua kaikilta hallinnonaloilta ja oli vastuullisuustyö sitten suuri tai vielä toistaiseksi pieni osa omia työtehtäviäsi. Työpaja järjestetään verkkoyhteyksin sekä paikan päällä Työ 2.0 Labissa Yliopistonkatu 5:ssa. Paikan päälle mahtuu 40 ensimmäiseksi ilmoittautunutta. Etäosallistujille tilaisuus kestää klo 13.00-14.00, jonka jälkeen läsnäolijat syventyvät työskentelemään vastuullisuustyön parissa omasta näkökulmasta Motivan asiantuntijoiden tukemana. Valitse ilmoittautuessasi tuletko paikan päälle vai osallistutko verkon kautta.

Ilmoittaudu mukaan paikan päälle viimeistään 20.9. ja verkon kautta etätilaisuuteen 26.9.2023.

Lisätietoja ilmoittautumisesta:
Motiva Oy
koordinaattori Marjo Savinainen
marjo.savinainen@motiva.fi

Motiva on valtion kestävän kehityksen yhtiö ja viettää tänä vuonna 30-vuotisjuhlavuottaan.

Perjantai 29.9.

klo 9-9.30 Case Kestävät kumppanit

Ympäristöministeriön koordinoiman Kestävä kaupunki –ohjelman ohjelmapäällikkö Virve Hokkanen kertoo viisivuotisen kehittämisohjelman tuloksista ja kokemuksista. Kestävä kaupunki –ohjelma (2019-2023) on vauhdittanut kaupunkien ja kuntien laaja-alaista kestävää kehitystä ja valtion ja kaupunkien kumppanuutta. Tähän mennessä valmistuneet ohjelman tuloskoosteet löytyvät täältä.

Ilmoittaudu aamukahville Teamsiin tai paikan päälle Työ 2.0 Labiin Yliopistokatu 5:een

klo 10-12 Päätöspaneeli: Kestävyys ja valtiohallinnon yhteistyö työni tavoitteissa

Tule kuulemaan neljän eri valtionhallinnon organisaation kokemuksia kestävän kehityksen edistämisestä yhteistyössä muiden valtionhallinnon organisaatioiden kesken sekä panelistien näkemyksiä oman organisaationsa toiminnasta kestävyysteemojen edistämisessä. Panelistimme: Santtu Mäkinen, Valtiokonttori, Kirsi Moisander, Suomenlinnan hoitokunta, Saija-Mariia Ropponen, Maanmittauslaitos ja Juulia Juutilainen, Valtori. Keskustelun juontajana Minna Kantola, Sisäministeriö. Tilaisuus järjestetään hybridinä: tule livenä paikalle Työ 2.0 Labiin tai osallistu etänä Teamsin kautta. Tilaisuus tallennetaan ja tulee katsottavaksi Senaatin YouTube-kanavalle.

Ilmoittautuminen tilaisuuteen

klo 14 eteenpäin Hävikkinyyttärit:

tule mukaan bilettämään meidän kanssamme ja nauttimaan hävikkiherkuista. Paikka Työ 2.0 lab, Yliopistokatu 5. Ei ilmoittautumista, oma hävikkiherkku tuomisena suotava.

Seuraa ja osallistu viestintään sosiaalisessa mediassa tunnisteella #vastuullisuusviikko.