Törmäämössä 26.4. Uusintava talous – kompassi tulevaisuuteen

Törmäämössä viritellään talouden kompassit tulevaisuuteen perjantaiaamuna 26.4. klo 8. Alustamassa tulevaisuuden talouden luotsi, Sitran johtava asiantuntija Eeva Hellström.

Uusintava talous – kompassi tulevaisuuteen

Reilusta ja kestävästä taloudesta käytävässä keskustelussa on monia toisiaan täydentäviä suuntauksia. Esimerkiksi kestävyys ja regeneratiivisuus ovat kaksi toisiinsa läheisesti liittyvää lähestymistapaa. Myös kiertotalous pitää sisällään samanlaista ajattelua. Riippuen siitä, miten suppea tai laaja määrittely kullekin lähestymistavalle valitaan, nämä käsitteet voidaan nähdä joko toisilleen rinnakkaisina tai alisteisina.

Viime vuosina on julkaistu monia muitakin reilun ja kestävän talouden aloitteita, kuten donitsitalous, hyvinvointitalous, missiotalous, ekohyvinvointivaltio tai ekologinen jälleenrakennus.

Vastuullisuus on monille yrityksille tänä päivänä suorastaan elinehto. Uusintava talousajattelu nostaa vastuullisuusajattelun seuraavalle tasolle, ja siksi se kiinnostaa etenkin edelläkävijäyrityksiä. Uusintavaa ajattelua voi soveltaa talouden kaikilla tasoilla aina suurista rahoituslaitoksista yksittäisiin kuluttajiin. Uusintava tarkoittaa samaa kuin regeneratiivinen.

Uudet ajattelutavat vaativat usein uudenlaista kieltä. Kieli tarttuu kuitenkin ajattelua helpommin. Onkin tyypillistä, että uusintavasta taloudesta kiinnostuneet omaksuvat sen käsitteet ja kielenkäytön, mutta ne jäävät syvällisemmän ymmärryksen puuttuessa ontoiksi. Talous ei uudistu kertaheitolla toisenlaiseksi, joten yhdessä oppiminen ja sillanrakennus vallitsevaan yhteiskunnalliseen keskusteluun taloudesta ja sen tulevaisuudesta on uusintavassakin taloudessa tärkeää.

Ilmoittaudu mukaan, joko läsnä Työ 2.0 Labiin Pasilan virastokeskukseen tai linjoille Teamsissa.

Tule mukaan oppimaan ja keskustelemaan!

Lisätietoja Liisa Virolainen, Valtiokonttori, ja Johanna Kotipelto, Vero.