Ekosysteemikoulu 2025 (27.3.-28.10.)

”Pitäisikö tietoisesti rakentaa ongelmanratkaisuyhteisöjä”, kysyy professori Arto O. Salonen eräässä minipodcastissaan. Kyllä! (Noista podcasteista lisää #ToivostaTotta2025 teemavuoden yhteydessä.)

Ministeriöissä, virastoissa ja laitoksissa painitaan lukuisten monitulkintaisten, vähän hähmäisten ja helppoja ratkaisuja karkaavien ilmiöiden parissa. Oli sitten kyse siitä, että tällaista ilmiötä on tarve ymmärtää syvemmin tai siitä, että tarvitaan tähän aikaan sopivia päätöksiä ja ratkaisuja, tarvitaan todennäköisesti asian moninäkökulmaista tarkastelua ja osaamista. Vaikuttavampaa ja pitkällä tähtäimellä kustannustehokkaampaa kuin oman pään ja viraston sisällä pähkäily on tutkia ilmiötä yhdessä monialaisessa verkostossa, jossa päällekkäisyydet, ristiriitaisuudet ja aukot tulevat selkeämmin näkyviin. Mitä laajempi ilmiö, sitä todennäköisemmin sen äärellä toimii muitakin viranomaisia tai kolmannen tai yksityisen sektorin toimijoita.  Miksi että panisi hynttyitä hetkeksi yhteen ja työskentelisi yhdessä? Työ2.0n Ekosysteemikoulu on ehkä juuri teille.

Vuoden 2025 prosessi alkaa maaliskuussa ja päättyy lokakuussa.  Tavoitteena on edelleen tukea mukaan lähteviä tiimejä ilmiönsä työstämisessä ekosysteemimäisesti.

Toteutus perustuu ensimmäisen Ekosysteemikoulun perustelleella rakennettuun sivustoon ”Elävänä ekosysteemeissä – arvoa yhteiskehittämisestä” valtiolla.fi –sivustolla: https://www.valtiolla.fi/ekosysteemit/. Sitä ryhmät opiskelevat itsenäisesti ja poimivat teemoja ja työskentelypohjia omien tarpeidensa mukaan. Yhteisissä tapaamisissa pohdimme systeemistä kehittämistä kompleksisessa maailmassa, opiskelemme erilaisia työkaluja ja hyödynnämme työpohjia, tutkimme vaikuttavuutta ja sen aikaansaamista ja toteutamme kokeilun. Olemme kokemuksista viisastuneina lisänneet prosessiin kuudenkin puolipäiväisen raamittamaan ja kiihdyttämään työskentelyänne hyvään alkuun. Kumppaninamme on tällä kertaa valtionyhtiö Motiva, kestävän kehityksen, kokeilujen ja innovaatioiden osaaja, useammassakin sisältöalueessa.

Mukaan otettavilta tiimeiltä edellytetään

  1. Tahtotilaa työstää aitoa ongelmaa uudella tavalla, uusia yhteistyökumppaneita mukaan kutsuen ja uudenlaisia ratkaisuja etsien. Etsi jo hakuvaiheessa kumppaneita mukaan oman virastosi ulkopuoleltakin. Kutsuva taho voi olla muukin kuin valtion toimija, mutta tiimissä tulee olla vähintään yksi valtion virasto tai laitos, joka toimii asian tiimoilta.
  2. Sitoutumista itse- ja yhdessäohjautuvaan oppimisprosessiin, joka edellyttää tiimeiltä myös itsenäistä työskentelyä yhteisten tapaamisten välillä sekä Elävänä ekosysteemeissä -arvoa yhteiskehittämisestä -sivustolla olevien työkalujen hyödyntämistä.
  3. Panosta sekä oman tiimin työn tulosten että koko prosessin oppien ja oivallusten levittämiseen ja kytkemiseen muihin käynnissä oleviin kehittämisprosesseihin.

Elävänä ekosysteemeissä alustan sisältämien teemojen lisäksi käsittelemme

  • dialogista kehittämistä
  • systeemisyyttä ja kompleksisuusajattelua
  • ilmiölähtöisiä työkaluja
  • yhteiskehittämistä ja palvelumuotoilua
  • vaikuttavuuden ohjausta ja mittaamista
  • kokeilevaa kehittämistä
  • tiedolla johtamista.

Päivämäärät ovat:

  1. maaliskuun 27. päivä klo 12.00–16.00
  2. huhtikuun 24. klo 9.00–12.30
  3. toukokuun 19. klo 12.30–16.00
  4. kesäkuun 12. klo 9.00–12.30
  5. syyskuun 9. klo 9.00–12.30
  6. lokakuun 28. klo 9.00–12.30

Aloitamme prosessin maaliskuussa yhteisellä tapaamisella Valtiovarainministeriön Pajassa Helsingin Mariankadulla. Mikäli osallistujia tulee pääkaupunkiseudun ulkopuolelta, toteutamme välipäivät virtuaalisesti Teams-ympäristössä matkakustannusten pitämiseksi kohtuullisena. Hybridiä vältämme.

Ekosysteemimäinen lähestymistapa korostaa monialaista yhteistyötä ja yhteiskehittämistä, jossa jokainen osapuoli tuo oman asiantuntemuksensa ja näkökulmansa samaan pöytään. Toimitaan avoimesti ja vuorovaikutteisesti ja pyritään kehittämään yhteistä ymmärrystä, tuottamaan uutta tietoa ja ratkaisuja sekä vahvistamaan osaamista ja kyvykkyyksiä. Eikä unohdeta kansalaista tai asiakasta.

Orpon hallitusohjelman kirjauksen mukaisesti ”Valtionhallinnon kehittämisessä kiinnitetään erityistä huomiota hallinnonalojen väliseen yhteistyöhön ja ilmiölähtöisyyteen”. Tämä antaa meille vahvan viestin jatkaa ekosysteemimäisen toimintamallin lanseerausta osaksi valtionhallinnon toimintatapoja.

Tule siis ilmiöinesi ja tiiminesi vuoden 2025 Ekosysteemikouluun!

Ilmoittaudu viimeistään 10.3. tämän linkin kautta

Lisätietoja: Liisa Virolainen, etunimi.sukunimi@valtiokonttori.fi, ja Johanna Kotipelto, etunimi.sukunimi@vero.fi