Kuvituskuva: "Brave New Work" -kirja

Etätyön ankeudesta hersyvään ajatustenvaihtoon: kuinka ammatillinen lukupiiri voi sytyttää innostuksen omaan työhön yhä uudelleen

Kuinka saada vaihtelua Skype –kokousten täyttämään etätyöhön? Millä tavoin ammatillisen osaamisen jakaminen ja kehittäminen onnistuvat virtuaalisesti? Ministeriöiden HR-ammattilaisten elokuussa käynnistynyt yhteinen lukupiiri on paikannut tarvetta yhteiselle ammatilliselle ideoinnille ja keskustelulle.

Palasin elokuussa 2020 takaisin työhöni ympäristöministeriön HR-tiimiin lähes kahden vuoden perhevapaiden jälkeen. Olin jo alkuvuodesta täynnä intoa ja motivaatiota päästä jälleen käyttämään osaamistani myös kodin ulkopuolella. Nautin suuresti ajastani kotona enkä vaihtaisi lasteni kanssa vietettyjä vanhempainvapaita mihinkään, mutta myös töihin paluu on tuntunut molempien lasteni vanhempainvapaiden kohdalla luontevalta ja energisoivalta.

Tällä kertaa kaikki ei kuitenkaan sujunut suunnitellusti, sillä korona sotki mielikuvani innostavista palavereista, yhteisestä suunnittelusta ja lempeästä jutustelusta Helsingin ravintoloiden lounas- ja kahvipöydissä kollegoiden kanssa. Toki työnteko sujui tehokkaasti myös virtuaalisesti, mutta Skype –kokousten väliin tuntui jäävän harmillisen vähän tilaa vapaamuotoiselle ideoinnille, kokemusten jakamiselle ja ajatusten pallottelulle, varsinkin oman organisaation ulkopuolella työskentelevien kollegoiden kanssa.

Ministeriömme henkilöstöpäällikön idean pohjalta käynnistimme heti elokuussa eri ministeriöissä työskentelevien HR-asiantuntijoiden kesken lukupiirin, jonka tarkoituksena oli tarjota toisaalta tilaisuus etätyön aiheuttamien ongelmien jakamiseen, mutta myös uuden oppimiseen ammatillisen yhteisön avulla. Varasimme kalentereistamme noin kerran kuukaudessa toistuvan puolentoista tunnin Skype –ajan ja laadimme listan kirjoista, joita lähtisimme lukemaan.

Heti ensimmäisen virtuaalitapaamisen jälkeen oli selvää, että lukupiirin varsinainen anti ei ollut kirjojen lukeminen. Kirjat toimivat innoituksena ja pohjana keskustelulle, joka lähti nopeasti lentoon ja täytti selvästi meidän kaikkien tarpeen ajatustenvaihdolle ja uusille näkökulmille.

Lukupiiri on tarjonnut vaihtelua päivittäiseen työhön ja samalla olemme saaneet yhdessä reflektoida ajatuksiamme HR-alan uusia tuulia edustavasta kirjallisuudesta. Saimme tapaamisista myös monta käytännön ideaa omiin työtehtäviimme sekä kaivattua vertaistukea siitä, että jokaisessa organisaatiossa painittiin samojen ongelmien parissa. Myös kepeyttä ja naurua on riittänyt!

Lukupiirimme on siis jo nyt osoittanut arvonsa ja tuonut kaivattua vastapainoa etäkokousten täyttämiin päiviin. Voisiko sama idea toimia myös sinun työyhteisössäsi?

Alta löydät listauksen lukupiirissämme jo nyt luetuista sekä lukulistalla olevista teoksista. Kirjat käsittelevät HR-kentän teemoja, kuten esihenkilötyötä, työn suunnittelua ja organisointia sekä oman työn johtamista. Niiden lukeminen ei kuitenkaan vaadi HR-osaamista, vaan kirjat tarjoavat uusia oivalluksia myös kenelle tahansa näistä aiheista kiinnostuneille – kokeile ja innostu!

1.      Läsnä etänä: Seitsemän oppituntia tulevaisuuden työelämästä / Kati Haapakoski, Anna Niemelä ja Elina Yrjölä
Mitä voimme oppia etätyön tekemisestä, etätyökaveruudesta ja etäjohtamisesta? Käytännönläheinen opaskirja etätyöhön ja etäjohtamiseen.
2.      Start with why: How Great Leaders Inspire Everyone to Take Action / Simon Sinek
Mitä muiden johtaminen ja inspiroiminen vaatii; kaikki lähtee ”miksi” –kysymyksestä. Sinek osoittaa, että se mitä teemme ei olekaan niin merkityksellistä kuin se, miksi teemme.
3.      Finding your campfire / Julian Stodd
Lämmin ja sympaattinen kirja, joka poikkeaa valtavirrasta. Kuinka selviytyä etätyöstä ja  työskennellä yhdessä, vaikka olemmekin fyysisesti erillään toisistamme?
4.      Leaders eat last : why some teams pull together and others don’t / Simon Sinek
Kirja käsittelee johtajuuden olemusta ja pohtii, miksi hyvät johtajat ovat niin harvassa.
5.      Brave new Work – Are You Ready to Reinvent Your Organization? / Aaron Dignan
Minkälaista työelämä on tulevaisuudessa ja mitä se vaatii organisaatioilta? Rohkea kirja joka kysyy: miksi emme voisi muuttaa tapaamme tehdä työtä?
6.      It doesn’t have to be crazy at work / Jason Fried ja David Heinemeier Hansson
Kirja käsittelee kiireen illuusiota ja järkevää työn organisointia. Kirjoittajina ohjelmistotalo Basecampin perustajat.
7.      Draivi – Voiko sisäistä motivaatiota johtaa? / Frank Martela ja Karoliina Jarenko
Mitä on sisäinen motivaatio ja millainen organisaatio tukee sen löytämistä?

 

Milla Reinilä

Kirjoittaja

Milla Reinilä

HR-erityisasiantuntija, Ympäristöministeriö

1 kommentti

Antti Seppänen

Aivan loistava innovaatio! Juuri tämän tapaista ammatillisesti relevanttia mutta turhaa pingottamatonta keskustelua tarvitaan nykypäivänä. Etätyö tuntuu olevan liian napakkaa ja asiakeskeistä, jolloin tarve vapaamuotoisemmalle vuorovaikutukselle on myös suuri. Hyviä kirjojakin olette valinneet luettavaksi!

Vastaa

Pakolliset kentät on merkitty *