Uudet ja vanhat jäsenet kohtasivat Kaiku-yhteistyöryhmän kokouksessa

Vuosi 2021 on päättymässä, samoin nykyisen Kaiku-yhteistyöryhmän kausi. 16.12.2021 pidettiin vuoden viimeinen kokous, jossa olivat mukana sekä vanhat että uudet ryhmän jäsenet. Tutustuimme toisiimme sekä jätimme hyvästejä, kerroimme kokemuksista sekä esitimme toiveita tulevasta. Tunnelma oli iloisen odottava mutta samalla myös haikea, kun osan kanssa yhteistyömme tässä kokoonpanossa päättyy.

Kaiku-yhteistyöryhmän jäsenyys on määräaikainen ja nyt erovuorossa ovat ryhmän puheenjohtajana toiminut Lotta Jalava Kotimaisten kielten keskuksesta, Tuula Aaltonen Digi- ja väestötietovirastosta ja Tuula Vehmas Helsingin poliisilaitoksesta. Nykyisistä jäsenistä uudelle kaudelle jatkavat Anne Kolehmainen Opetushallituksesta, Tarja Räty Tullista ja Anu Rahikainen Itä-Suomen poliisilaitoksesta.

Edellä mainitut kertoivat esittäytymisiensä yhteydessä uusille jäsenille kokemuksistaan Kaiku- yhteistyöryhmässä toimimisesta ja ryhmän työskentelytavoista. Kommenteissa toistuivat maininnat: mielenkiintoinen näköalapaikka, muilta oppiminen, näkemysten avartaminen ja kokemusten vaihtaminen eri virastojen kesken. Ryhmän jäsenyyden on nähty lisäävän ymmärrystä oman viraston toimintaa kohtaan verrattuna muihin valtiohallinnon virastoihin ja on myös koettu, että ryhmässä toimiminen on kasvattanut rohkeutta viedä omia näkemyksiä kehittämisestä eteenpäin. Todettiin, että jokainen voi taustastaan tai työtehtävistään huolimatta löytää kehittäjäidentiteetin.

Vuodelle 2022 ryhmän koko kasvaa aiemmasta, kun uusia ryhmän jäseniä ilmoittautui ilahduttavan monta. Uusina jäseninä aloittavat:

  • Tarja Kantolahti, sosiaali- ja terveysministeriö
  • Mimma Yli-Muilu, Digi- ja väestötietovirasto
  • Minna Wasenius, Suomen ympäristökeskus SYKE
  • Laura Karhu, Suomen ympäristökeskus SYKE
  • Tuula Metsämäki, Uudenmaan ELY-keskus
  • Hanna Tamminen, Liikenne- ja viestintävirasto Traficom
  • Inka Koskiaho, Puolustusvoimat
  • Merja Ikäheimo, Terveyden ja hyvinvoinnin laitos

Heidät toivotettiin ilolla tervetulleiksi yhteistoimintaryhmään mukaan. Uudet jäsenet tulevat esittäytymään myöhemmin Valtiolla.fi -sivustolla.

Tulevalla kaudella ryhmässä käsiteltäviksi aiheiksi toivottiin mm. kuinka eriarvoisuutta voitaisiin poistaa valtion työyhteisöissä systeemisesti sekä etuoikeuksien tunnistamista. Edelleen kannustamiseen perustuvan työkulttuurin edistämistä ja pitkän työuran tehneiden työhyvinvoinnin huomioimista toivottiin otettavan keskusteluun. Esiin nousi myös proaktiivisen toiminnan merkitys kehittämisessä sekä valmentava ja oppiva työkulttuuri. Paljon siis mielenkiintoisia aiheita tarjolla!

Valtiokonttorista tässä kokouksessa olivat mukana Liisa Virolainen ja Marjo Heikkinen, jotka esittäytyivät uusille ryhmäläisille ja kertoivat samalla ryhmän toiminnoista, kuten kevät- ja syyspäivien toteutuksista, työleirin merkityksestä toimikauden alussa ryhmäytymisen edistäjänä sekä Valtiolla.fi -sivustosta. Samalla he kertoivat päävastuun tästä yhteistyöryhmästä siirtyvän Liisalta Marjolle toimikauden vaihtumisen myötä.

Tällä päättyvällä kaudella korona on muokannut lähes kaikkea toimintaa yhteiskunnassa, mikä on näkynyt Kaiku-yhteistyöryhmässäkin. Työleiri pidettiin verkossa ensimmäistä kertaa, samoin sekä kevät- että syyspäivä olivat virtuaaliset. Tällä kaudella siirryttiin myös perinteisistä kokousmuistiosta blogikirjoituksiin.

Kaiku-yhteistyöryhmän toiminta vaihtelee kausittain ja vuosittain. Vaihtelu johtuu mm. ryhmän koosta. Uusi kokoonpano voi aina muodostaa toiminnasta oman näköisensä ja se on jopa toivottavaa. Lopuksi väistyvä puheenjohtaja Lotta heitti pohdittavaksi kysymyksen, mikä on tällaiseen ryhmään hakeutuvan henkilön oma tapa olla osa tällaista kehittäjäverkostoa, jonka myötävaikutuksella valtion yhteiskehittämisen systeemisyys voisi saada jonkinlaisen rakenteen. Näillä miettein rauhaisan joulun toivotus kaikille.

Kirjoittaja

Anu Rahikainen

Henkilöstösuunnittelija, Itä-Suomen poliisilaitos

Vastaa

Pakolliset kentät on merkitty *