Ympäristötilinpito (UN SEEA) on kriittisen tärkeää nykyisessä maailmantilanteessa, koska se tarjoaa kattavan ja integroidun näkemyksen talouden ja ympäristön välisistä suhteista. Tämä auttaa päätöksentekijöitä ymmärtämään ja hallitsemaan ympäristövaikutuksia, edistämään kestävää kehitystä ja vastaamaan ilmastonmuutoksen haasteisiin.
Verkostotyö on erityisen tärkeää nyt, kun EU:n ympäristötilinpidon asetus laajenee, koska se mahdollistaa tehokkaan tiedonvaihdon ja yhteistyön eri toimijoiden välillä. Laajennettu asetus tuo mukanaan uusia tilinpitomoduuleja, kuten ekosysteemi-, metsä- ja ympäristötukitilinpito.
Ympäristötilinpidon sidosryhmätyötä on aiemmin tehty ympäristötilinpidon yhteistyöryhmässä, jonka asetti Tilastokeskus. Ryhmään nimettiin jäsenet keskeisistä sidosryhmäorganisaatioista. Yhteistyöryhmää ei enää nimetty uudestaan viimeisimmän toimintakauden päätyttyä, sen sijaan pohdinnassa on ollut uusia tapoja toteuttaa yhteistyötä ympäristötilinpidon teeman ympärillä. Tavoitteena on ilmiölähteinen yhdessä tekeminen poikkihallinnollisesti kaikkien aihepiirin toimijoiden kanssa, hyödyntäen uusia teknologioita ja tunnistaen uudenlaisia toiminnan mahdollisuuksia. Tulevassa yhteistyömallissa halutaan vahvistaa osallistumista ja avointa dialogia, tukea arvostavaa toimintakulttuuria sekä vahvistaa verkostojohtamisen ja verkostoissa toimimisen kykyjä. Samalla vahvistamme luottamusta ympäristötilinpidon toimijoiden välillä yhteistyön, vuorovaikutuksen ja viestinnän kautta.
Hankkeen tavoitteena on ympäristötilinpidon yhteistyöverkoston suunnittelu ja perustaminen.
- Kartoitamme ympäristötilinpidon keskeiset toimijat ja sidosryhmät sekä analysoimme heidän roolinsa ja tarpeensa. Näin varmistamme, että ymmärrämme verkoston rakenteen ja sen eri osapuolten odotukset. Toimijat osallistetaan verkostotyön suunnitteluun työpajoissa ja vahvistetaan samalla sitoutumista verkoston toimintaan myös jatkossa.
- Suunnittelemme mallin uudelle yhteistyöverkostolle. Malli sisältää käytännönläheiset toimintatavat, kuten tehokkaat viestintäkeinot, selkeästi määritellyt osallistujat ja tarvittavat työkalut, jotka helpottavat verkoston toimintaa ja yhteistyötä.
- Perustamme Tilastokeskuksen hallinnoiman ja koordinoiman yhteistyöverkoston, jonka toiminta mahdollistaa jatkuvan yhteistyön ja tiedonvaihdon ympäristötilinpidon aiheissa. Verkoston rakenteessa huomioidaan joustavuus ja kehitysmahdollisuudet, jotta sen toimivuutta voidaan parantaa ja sopeuttaa käytännön kokemusten pohjalta hankkeen päättymisen jälkeen.
Toteutamme osallistavia työpajoja ja kokouksia yhteisen suunnittelun edistämiseksi, käytämme digitaalisia alustoja tehokkaaseen tiedonjakoon sekä teemme verkostokartoitukset keskeisten toimijoiden ja heidän rooliensa tunnistamiseksi. Lisäksi toteutamme kyselyn ja/tai haastatteluita kerätäksemme sidosryhmien ja asiantuntijoiden näkemyksiä.
Kokeilemme erilaisia toimintatapoja ketterästi ja iteroiden, jolloin opimme jatkuvasti ja kehitymme hankkeen aikana. Hankkeen päätyttyä jätämme avoimeksi mahdollisuuden tehdä muutoksia verkoston toimintaan sen mukaan, mikä käytännössä osoittautuu toimivaksi tai vaatii kehittämistä.