Yhteisöllisyyttä, yhtenäisyyttä ja työhyvinvointia uusissa yhdyskuntaseuraamustoimistoissa

Rikosseuraamuslaitoksella aloitettiin heinäkuussa 2024 yt-neuvottelut, jonka seurauksena Rikosseuraamuslaitoksen 11 rikosseuraamuskeskusta yhdistettiin 7 uudeksi rikosseuraamuskeskukseksi. Tässä uudistuksessa johtaja- ja päällikköresurssia pienennettiin ja johtajille / päälliköille tuli suurempia kokonaisuuksia ja alueita johdettavakseen. Uudistuksessa toimipaikkojen määrä yksiköissä kasvoi ja ne levittäytyivät suuremmille maantieteellisille alueille. Henkilöstö yhdyskuntaseuraamustoimistoissa tarvitsee jatkossa yhteisiä toimintatapoja sekä mahdollisuuden tutustua toistensa tapaan tehdä työtä.
Samaan aikaan koko organisaatio on haastavassa tilanteessa valtion tiukan taloudellisen tilanteen sekä asiakas- ja vankimäärien merkittävän kasvun vuoksi. Asiakasmäärien kasvu ei ole lisännyt samassa suhteessa työntekijämäärää, joten työnkuorma on kasvanut. Yhdyskuntaseuraamustoimistojen sairauspoissaololuvut ovat lievästi noususuunnassa, ollen jo muutoinkin valtakunnallisesti korkealla tasolla. Vuoden 2024 Q1 luku oli 16,77 sairauspäivää / HTV. vuonna 2025 Q1 vastaava luku oli 17;13 sairauspäivää / HTV. Näissä luvuissa on koko Rikosseuraamuslaitoksen yhdyskuntaseuraamustoimistojen henkilöstö.

Lähivuosina on tulossa Rikosseuraamuslaitokseen seuraava organisaatiouudistus (RISE 3.0), joka tuo lisää muutosta yksikköjen arkeen. Muutokset koskettavat mm. tehtävänimikkeitä, niiden kuvauksia ja johtamisrakennetta.

Kaiku-rahoitusta haetaan yksiköiden yhteisöllisyyden rakentamiseen, mikä osaltaan auttaa jaksamaan paineisessa työssä. Lisäksi rahoituksella haetaan taitoa ja osaamista käsitellä uusia, muuttuvia tilanteita sekä uusien, sujuvien johtamisrakenteiden ja etäjohtamisen luomista. Hankkeessa luodaan esihenkilöille oma verkosto, jonka tarkoituksena on paitsi vertaistuki, niin myös hyvin käytänteiden jakaminen.

Hankkeen tavoitteet

1. Muuttuvien johtamisrakenteiden ja käytäntöjen yhtenäistäminen ja etäjohtamisen hyvien käytäntöjen luominen.
2. Yksikköjen yhteisöllisyyden rakentuminen ja henkilöstön työhyvinvointi, työssäjaksaminen ja resilienssikyvyn kasvattaminen
3. Uusien hyvien käytänteiden jalkauttaminen koko Rikosseuraamuslaitokselle.

Hankkeessa käytetään fasilitaattoria, joka ohjaa erilaisten menetelmien käyttämiseen, kuten

  • Osallistavat työpajat, joissa luodaan alkutilannekuva sekä tavoitekuva, johon tehdään toteuttamissuunnitelma
  • Bencmarking; esihenkilöiden vertaistapaamiset, eri yksiköiden toimintatavat
  • Konsultointi
  • Koulutus
  • Prosessien tukeminen ja jalkautumisen varmistaminen