Teema liittyy Oikeudellisen osaston suureen työkuormaan, joka juontaa juurensa korona-ajasta, jolloin poikkeusolot lisäsivät työmäärää merkittävästi. Henkilöstöä on palkattu lisää, mutta työn tekemisen kulttuuria on on tarve uudistaa. Henkilöstö on hyvin sitoutunutta työhönsä, mutta nyt kaivataan itsensä johtamiseen työkaluja, pelisääntöjä sekä työstä palautumisen keinoja.
Kyseessä on asiantuntijaosasto, jossa ristiriitoja aiheuttaa se, että omien vaatimusten korkea taso sekä työtehtävien suorittamisen vaatimukset eivät kohtaa. Yhtenä tärkeänä tavoitteena on priorisointiin liittyvän osaamisen vahvistaminen. Lisäksi työtiloissa ja työnteon tavoissa on tapahtunut muutoksia, keskeytyksiä on paljon. Tavoitteena on uudentyyppinen työskentelymalli, jonka kautta kiire saadaan hallintaan ja henkilöstö osaa käyttää erilaisia keinoja työstä palautumiseen aktiivisesti.
Menetelminä käytetään fasilitoivia tilaisuuksia ja reflektointia. Tavoitteena on fasilitoivien tilaisuuksien kautta itsetuntemuksen lisääminen ja opitun reflektointi.
Hankkeen tulokset
Hankkeen tuloksena osaston henkilöstö sai tarpeisiinsa räätälöidyn korkeatasoisen työterveyspsykologin luentosarjan, jonka materiaalit jäivät henkilöstön käyttöön myös jälkikäteen hyödynnettäväksi. Tapaamiset tarjosivat erinomaisen mahdollisuuden yhteiselle keskustelulle sekä osaston toiminnan kehittämiselle. Lopputuloksena olivat myös yhdessä sovitut pelisäännöt työkuormituksen hallitsemiseksi osaston sisäisin keinoin.
Työkuormituksen ollessa suuri ei aina ole mahdollista vähentää varsinaisia työtehtäviä, mutta työmäärän hallitsemiseksi olennaista on itsetuntemuksen kasvattaminen, jotta omien rajojen vetäminen ja työtehtävien priorisointi helpottuu. Työyhteisössä tärkeää on hyvä vuorovaikutus, ajan löytäminen keskusteluihin työtovereiden kanssa heidän näkökulmiensa ymmärtämiseksi sekä organisaation toiminnan kehittämiseksi yhdessä sovittujen toimintatapojen avulla. Yhteisesti sovituilla pelisäännöillä ja niiden noudattamisella voidaan käytännön tasolla saavuttaa tavoiteltuja positiivisia muutoksia sekä kehittää toimintaa.