Kehittäjävalmennus 2025

Jatkuva reflektointi, oppiminen ja kehittyminen ovat tässä epävarmassa muuttuvassa maailmassa minkä tahansa organisaation avainkyvykkyyksiä. Voidaan puhua myös organisaation resilienssistä.

Valtiokonttori on järjestänyt valtiohallinnossa työskenteleville esihenkilöille ja asiantuntijoille erilaista työyhteisöjen toimintaan liittyvää valmennusta jo vuodesta 2003 lähtien. Vuoteen 2018 asti punaisena lankana oli työhyvinvointi. V. 2019 valmennus uudistettiin melkoisen perusteellisesti ja sen ytimessä ovat nimenomaan kehittäjätaidot ja yhteisen ajattelun fasilitointi eri tulokulmista. eri tavoin. Keskiössä on systeeminen ajattelu sekä organisaation ennakoiva, oppiva toiminta. Sisällöt ovat jonkin verran vaihdelleet myös tällä vuosikymmenellä vuosittain, v. 2025 panostetaan erityisesti kestävään kehitykseen ja tuodaan sitä näkökulmaa esille eri aihekokonaisuuksissa.

Hanke pyrkii osaltaan kutsumaan valtiohallinnon organisaatioita ja työntekijöitä tutkimaan työtään ja sen tekemisen tapoja, toimintaympäristöään ja sen muutoksia sekä potentiaalisia kumppaneitaan ja sidosryhmiään löytääkseen ja kehittääkseen fiksumpia, kestävämpiä ja resilientimpiä tapoja toteuttaa perustehtäväänsä ja siihen liittyviä osakokonaisuuksia ja samalla toteuttaakseen toivottavampia tulevaisuuksia ja elämisen edellytyksiä myös tuleville sukupolville. Näin se tukee myös valtion työelämäpalveluiden tavoitetta tukea valtio-organisaatioiden uudistumiskykyä tässä muuttuvassa maailmassa.

Oleellista on myös eri virastoissa työskentelevien keskinäinen verkostoituminen ja verkostojen laajentaminen ilmiölähtöisen työskentelyn edistämiseksi. Kehittäjävalmennuksen käyneet ovat keskinen osa valtiohallinnon kehittäjien verkostoja.