Orpon hallitusohjelman kirjauksen mukaisesti ”Valtionhallinnon kehittämisessä kiinnitetään erityistä huomiota hallinnonalojen väliseen yhteistyöhön ja ilmiölähtöisyyteen”. Myös Julkisen hallinnon strategia puhuu rajat ylittävästä yhteistyöstä. Tämä antaa meille vahvan viestin jatkaa ekosysteemimäisen toimintamallin lanseerausta osaksi valtionhallinnon toimintatapoja.
Valtiohallinnon tehtävät leikkaavat useiden virastojen, hallinnonala- ja sektorirajojen yli. Monet aikamme isot haasteet sekä pienemmätkin ilmiöt asettuvat harvoin yhden toimijan tontille. Ekosysteemimäinen toiminta on edellytys rajat ylittävien ilmiöiden onnistuneeseen työstämiseen ja ratkaisemiseen. Kokemus on kuitenkin osoittanut, että yhteiskehittäminen ei suinkaan ole itsestäänselvää vaan siihen kaivataan monenlaista tukea. Poliittinen ja ylimmän johdon tahtotila on keskeistä, mutta myös käytännön apuja tarvitaan. Ministeri Ikonen onkin tukenut ekosysteemimäistä kehittämistä konkreettisesti läsnäolollaan ja viesteillään.
Ekosysteemikouluissa tullaan tuetusti yhdessä eri ilmiöiden äärelle ja kokeillaan erilaisia lähestymistapoja tasavertaiseen yhteiskehittämiseen niin, että jokainen taho tuo oman näkökulmansa ilmiön kehittämiseen ja näitä näkökulmia yhdistämällä haetaan yhteensopivia palveluita ja ratkaisuja.
Valtionhallintoon tarvitaan a) asennemuutosta ja sen oivalluttamista, että yhteiskehittäminen on välttämätöntä b) kyvykkyyttä yhteiskehittämiseen ja ekosysteemeissä toimimiseen ja c) vahvaa ylimmän johdon tahtotilaa ratkaista ilmiölähtöiseen lähestymistapaan liittyviä haasteita mm. rahoituksessa.
Hankkeen tavoitteena on edesauttaa ja rohkaista rajat ylittävää yhteiskehittämistä. Asennemuutoksen edistäminen ”meidän viraston tehtävästä” kokonaiskuvan systeemiseen tarkasteluun ilmiöön vaikuttavien ja sen parissa toimivien kanssa yhdessä. Pidemmän tähtäimen säästöt paremmilla ja tilanteisiin sopivimmilla palveluilla ja resurssien yhteiskäytöllä.