Valtiokonttorin Työkulttuuripodi

Ajatuksia Työkulttuuripodista: Jakso 2

Työkulttuuripodin toisessa jaksossa vieraina ovat johtava asiantuntija Carita Savolainen-Kopra sekä hallinto- ja talousjohtaja Mia Nykopp Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta (THL). Jakson teemana on koronapandemian aiheuttama tarve muuttaa THL:ssä nopeasti yhteistyötä ja toimintatapoja ilman tarkkaa tietoa ja kuvaa lähitulevaisuudesta. Vieraat kuvaavatkin keskustelussa, miten yllättävästä ja uudesta tilanteesta voidaan selvitä yhdessä tekemällä ja kokeilemalla.

Jaksosta haluan nostaa erityisesti kolme teemaa:

  1. Kovakin paikka voi olla työntekijöille valtavan mielekäs. Jaksossa tällaiseksi kuvaillaan koronapandemiaa ja siihen liittyviä haasteita. Toisaalta pitkät päivät ja uudenlainen tekeminen ovat varmasti olleet THL:n työntekijöille kuormittavaa. Samalla asiantuntijat ovat kuitenkin olleet haasteen äärellä aivan oman työnsä ytimessä, ratkomassa isoa ja ennennäkemätöntä yhteiskunnallista ongelmaa. Työ oli paineista, mutta se koettiin erityisen merkityksellisenä.

 

  1. THL:n esimerkki tuo esiin nopeutetun kuvan nykypäivän työelämän muuttumisesta. Työ on aiempaa intensiivisempää, päätöksiä joudutaan tekemään nopeasti ja vajaan tiedon pohjalta. Asioita, joita aiemmin seurattiin kuukausi- tai vuositasolla, siirryttiin seuraamaan jopa tuntitasolla. Tieto saattaa muuttua ja sitä tulee jatkuvasti lisää. Tieto on ristiriitaista, joten eri tiedonlähteiden painoarvoa ja merkitystä joudutaan arvioimaan. Paineita työhön tulee monelta taholta. Työ on verkottunutta, eikä asioita pystytä ratkaisemaan siiloissa. Tämän kaiken THL joutui toteuttamaan hyvin nopeassa aikataulussa.

 

  1. THL:ssä opittiin toimimaan epävarmuudessa, tekemään kokeiluja ja ymmärtämään näennäisesti pientenkin muutosten merkitys uuden rakentamisessa. Tilanteessa syntyi uusia toimintatapoja työn tekemiseen sekä uusia yhteistyön sääntöjä ja etätyön toimintatapoja, jotka palvelivat yhteisen haasteen jatkuvaa ymmärtämistä ja ratkaisemista. Mia Nykopp puhuu tietämättömyyden tilan sietämisestä ja etenemisestä siitä huolimatta, että tietoa ei ollut riittävästi.

 

Marjon vinkit valmentavan ja oppivan työkulttuurin edistämiseen:

 

Marjo Heikkinen

Kirjoittaja

Marjo Heikkinen

Työn muotoilija ja perustaja, Motiwe Oy

Vastaa

Pakolliset kentät on merkitty *