Kiinnostaako sinua, miten voisit hyödyntää tekoälyä omassa työssäsi? Haluaisitko tutustua siihen tarkemmin ja olla samalla mukana kehittelemässä valtionhallinnon toimivimpia prompteja? Jos kaikki tämä kuulostaa mielenkiintoiselta, jatka lukemista!
Tekoälyn kanssa työskennellään promptaamalla, mutta mitä se promptaus oikein on?
Moni meistä on hieman ihmeissään kuullessaan sanan ”prompti”. Mitä se oikein tarkoittaa? Mistä on kyse? Promptin suomenkielinen vastine voisi olla ”kehote” mutta oikeastihan tässä on kyse tekoälyn kanssa käytävästä vuoropuhelusta, jossa annamme sille ohjeita, joiden avulla se voi auttaa meitä päivittäisissä työtehtävissä. Sen sijaan, että keskittyisimme liikaa sanaan ”prompti” tai ”kehote”, meidän kannattaa heti opetella vuorovaikuttava tapa jutella tekoälyn kanssa.
Promptit voivat olla lyhyitä ja napakoita, mutta esim. Copilotin kanssa jutellaan loppujen lopuksi ihan samalla tavalla kuin chattailisimme työkaverin kanssa. Me ihmiset käytämme luonnollisessa keskustelussa paljon konteksteja ja nyansseja ja iteroimme vähän huomaamattakin omia viestejämme ja puheitamme sen mukaan, miten keskustelun kehittyminen vaatii. Tällä tavalla tulemme vuorovaikuttamaan myös Copilotin kanssa.
Mikä on M365 Copilot Chat?
M365 Copilot Chat on Microsoftin tarjoama maksuton työelämätekoäly, jonka voit ottaa käyttöösi työantajasi tarjoamilla ”pilvitunnuksilla” osoitteessa m365.cloud.microsoft/chat. Monissa valtionhallinnon organisaatioissa on jo mahdollisuus ottaa maksuton Copilot Chat -tekoäly käyttöön, mutta tarkistathan tekoälyohjeet ja -käytännöt vielä omasta organisaatiostasi.
Copilot Chat on turvallinen käyttää työympäristössä, sillä promptit, niiden vastaukset sekä mahdolliset liitetiedostot on suojattu samoilla periaatteilla ja käytännöillä (Enterprise Data Protection) kuin Microsoft 365 -palveluissa. Copilot Chat käyttää tietolähteenään internetiä (Grounding), ja Copilotin internetiin tekemien kyselyiden osalta pätevät seuraavat perusperiaatteet:
- Kyselytietoja ei käytetä hakukone Bingin kehittämiseen
- Kyselytietoja ei käytetä mainosprofiilien luomiseen tai käyttäjien käyttäytymisen seuraamiseen
- Kyselytietoja ei jaeta mainostajille tai muuten Microsoftin ulkopuolelle
- Kyselydataa ei käytetä generatiivisten AI-perustusmallien kouluttamiseen
- Kyselytietoja käsitellään asiakkaan luottamuksellisina tietoina kuten mitä tahansa muuta asiakasdataa
Mitä tarkemmin osaamme kuvailla tekoälylle sitä, millaista apua siltä kaipaamme, sen helpompi sen on auttaa meitä. Kun kirjoitat prompteja, kannattaa pitää seuraavat elementit mielessä:
- Tavoite: Millaisen lopputuloksen toivot Copilotin tuottavan?
- Konteksti: Miksi tarvitset juuri tätä lopputulosta ja mitä siihen pitää sisällyttää?
- Odotukset: Miten Copilotin pitäisi tuottaa sinulle haluttu lopputulos?
- Lähde: Jos haluat, voit myös mainita millaisia lähteitä, tiedostoja tai sivuja Copilotin tulisi hyödyntää luodessaan lopputulosta. Lähteen mainitseminen ei välttämättä ole pakollista, mutta joissakin tapauksissa voit haluta antaa Copilotille tarkempia ohjeita lähteiden käyttöön. Esim. ”etsi aiheesta tietoa vain 2020–2024 väliseltä ajalta” tai ”lopputulosta tuottaessasi jätä huomiotta kaikki Iltapulun tuottamat sisällöt aiheeseen liittyen”.
Osallistu Copilot Chat -promptikilpailuun
Promptaamisen taito tulee olemaan lähitulevaisuudessa uusi ja tärkeä työelämätaito, sillä laadukkaalla promptaamisella (eli vuoropuhelulla) saamme Copilotin avulla työstettyä laadukkaita lopputuloksia. Ja koska viisaus omasta työstä ja tekemisestä asuu meissä ihmisissä, haluammekin nyt haastaa valtionhallinnon työntekijät mukaan tähän leikkimieliseen Copilot Chat -kilpailuun, jossa voimme jakaa jo hyväksi havaittuja prompteja ja tietenkin oppia toimimaan luontevammin Copilot-tekoälyn kanssa.
Copilot Chat-kilpailu alkaa 13.5.2025, ja kaikilla halukkailla valtionhallinnon työntekijöillä ja virkamiehillä on mahdollisuus lähettää omia esimerkkejään tekoälyn hyödyntämisestä konkreettisine prompteineen 13.8.2025 klo 23.59 saakka.
Huom! Otamme vastaan prompteja ja niillä aikaansaatuja tuotoksia vain tekstimuodossa. Voit osallistua kisaan niin monella hyväksi havaitulla promptilla kuin haluat. Koska tekoälyn käyttö vie paljon energiaa, kannustamme hyödyntämään sitä aidosti omaa työtä palveleviin tarkoituksiin. Toimivien promptien jakaminen vähentää iteroinnin tarvetta ja voi siten säästää energiaa.
Ennen osallistumista suosittelemme tutustumaan Valtionvarainministeriön ohjeeseen tekoälyn käytöstä julkisessa hallinnossa sekä tarkistamaan myös mahdolliset tarkemmat ohjeet ja rajoitteet omasta organisaatiostasi.
Kilpailuajan jälkeen kaikki kisaan lähetetyt promptit julkaistaan valtiolla.fi-sivustolla. Kilpailun voittajat valitaan yleisöäänestyksellä 18.8.-29.8.2025 Microsoftin ja Valtiokonttorin asiantuntijoista koostuvan esiraadin valikoimasta joukosta toimivimpia prompteja.
Palkintosijoille tulee nousemaan kolme suosituinta käyttötapausta ja niihin liittyvät promptit. Voittajille on luvassa ainakin mainetta ja kunniaa ja kaikille osallistujille hyvää mieltä parhaiden promptivinkkiensä jakamisesta valtionhallinnon kollegojen hyödynnettäväksi.
Onnea kaikille osallistujille ja tsemppiä maksuttoman Microsoft Copilot Chatin käyttöön!
Osallistu kilpailuun lähettämällä oma suosikkipromptisi tästä
Copilot Chat -promptisuositukset
Jos nyt mietit, että millaisilla prompteilla voit itse lähteä liikkeelle Copilot Chatin kanssa, tässä muutama jo hyväksi havaittu prompti (kehote), joiden avulla pääset nopeasti vauhtiin (Huom. Muistathan, että Copilot Chatia voi valtionhallinnossa käyttää vain julkisten tietojen käsittelyyn. Tarkista myös oman virastosi tekoälyn käyttöön liittyvät ohjeet ja rajoitukset.):
- Analysoi seuraava teksti ja anna parannusehdotuksia. (Lisää tiedosto(t), teksti Copilot Chattiin)
- Vertaa näitä tiedostoja ryhmiteltynä muotoilun, rakenteen ja sisällön eroavaisuuksien mukaan. (Lisää tiedosto(t) Copilot Chattiin)
- Anna tiivis yhteenveto viimeaikaisista uutisista koskien ”Kohti uuden ajan työelämää: tekoälyn mahdollisuudet ja haasteet valtionhallinnossa”. Lihavoi jokaisen artikkelin otsikko ja sisällytä sivuston domain-nimi ja julkaisupäivämäärä. Ryhmittele ne tunnesävyn mukaan.
- Luo viivakaavio, joka näyttää inflaatioprosenttien ja 12kk Euribor -korkoprosenttien välisen suhteen viimeisen 20 vuoden ajalta.
- Voitko auttaa minua kirjoittamaan tämän kappaleen uudelleen, jotta se olisi selkeämpi ja ytimekkäämpi? (Lisää tiedosto(t) tai teksti Copilot Chattiin)
- Ehdota muutamia aiheita seuraavaan sähköpostiin. Sähköpostin aiheena on ” virkamiesten ja organisaatioiden yhteistyö turvallisuuden ja resilienssin vahvistajina”.
- Listaa tämän asiakirjan keskeiset kohdat. (Lisää tiedosto(t) Copilot Chattiin)
- Voitko antaa kattavan listan kysymyksistä, joita voi esittää liittyen aiheeseen ”julkisen sektorin johtamisen yhteiset periaatteet” saadakseen syvällisempiä näkemyksiä?
- Kertaa tämän tutkimuspaperin löydökset: Korosta yllättäviä tai mahdollisesti kiistanalaisia tuloksia, jos niitä on. (Lisää tiedosto(t), teksti tai linkki Copilot Chattiin)
- Kerää ulkoisia tietoja rekrytointitrendeistä valtionhallinnossa ja esitä ne taulukossa.
Lisätietoa kilpailusta: tyoelama@valtiokonttori.fi