Hyppää sisältöön

Debatista dialogiin

Valmentavan ja oppivan työkulttuurin kehittäminen edellyttää dialogisuutta. Dialogisuus on tapa olla vuorovaikutuksessa, tehdä yhteistyötä ja oppia yhdessä. Dialogisuutta on mahdollista lisätä monenlaisiin arjen kohtaamisiin. Dialogi puolestaan on keskustelun muoto, jonka tavoite on tasa-arvoisessa, keskinäisen kunnioituksen ja luottamuksen ilmapiirissä ilman yksimielisyyden tavoitetta lisätä ymmärrystä käsiteltävästä asiasta, toisista ja itsestä. Parhaimmillaan dialogi on kuuntelun ja vuorovaikutuksen kautta yhdessä tapahtuvaa ajattelua ja oppimista. Tältä sivulta löydätte vinkkejä sekä dialogisuuden lisäämiseen että dialogin kokeilemiseen tiimissänne.

Lukuvinkki: Tutustu dialogin pelisääntöihin sekä 11 kikkaan tuhota dialogi. Jos sinun on mahdollista ja haluat perehtyä aiheeseen laajemmin, voit lisäksi tutustua keskustelun vetäjän ohjauskortteihin.

Tehtävä sinulle: Palauta mieleesi vuorovaikutuksen tähtihetki. Tilanne voi olla yksityiselämästä, työelämästä, harrastusten parista tai ihan mistä vaan tilanteesta, joka on jäänyt sinulle mieleen hyvän mielen muistona siitä, kun vuorovaikutus toimi esimerkillisesti. Mitä siitä voi ottaa opiksi  dialogin ja vuorovaikutuksen näkökulmasta? Voit pohdintasi pohjalle tutustua dialogin pelisääntöihin ja 11 kikkaan tuhota dialogi. 

Tehtävä työyhteisölle: Toteuttakaa dialogi teille ajankohtaisesta ja tärkeästä teemasta. Teema voi nousta esimerkiksi Valoa-työkirjan työskentelystä. Varatkaa dialogille tiimin koosta riippuen noin 1-2 tuntia aikaa yhteiselle pohdinnalle. Tutustukaa lukuvinkkiin Dialogin pelisäännöt ja 11 kikkaa tuhota dialogi. Syventäkää osaamistanne dialogista keskustelun vetäjän ohjauskorteilla.

Sisältö on laadittu hyödyntäen Sitran sekä Erätaukosäätiön materiaaleja.